Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik srbijanske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović najavio je u srijedu da će ta stranka zatražiti raspravu u Skupštini Srbije o namjeri da se podnese protutužba Srbije protiv Hrvatske za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom i ocijenio kako je protutužba Srbije protiv Hrvatske osuđena na neuspjeh.


On je u priopćenju dostavljenom agenciji Beta kazao kako najavljena protutužba predstavlja 'najnoviji primjer pogrešnog pristupa i tumaranja u vanjskoj politici Srbije'.

Vezani članci Slika nije dostupna Izlazne ankete: Liberali nizozemskog premijera vode Slika nije dostupna Egipat: Islamisti službeno proglasili pobjedu

Istaknuo da je srbijanska vlada u proteklih nekoliko mjeseci 'dramatično pogoršala odnose s većinom zemalja u regiji i najavljenom kontratužbom vraća Srbiju u ozračje i političke poteze karakteristične za devedesete godine'. 

>> Srbi nezadovoljni odlukom, prijete protutužbom

'Srbija se konačno mora početi ponašati kao europska država kojoj su najvažniji prioriteti europeizacija, pridruživanje Europskoj uniji i uspostavljanje najboljih mogućih odnosa sa susjedima. U tom projektu, suradnja i partnerstvo s Hrvatskom mora zauzimati centralno mjesto', istaknuo je Jovanović.

Prema njegovu mišljenju 'tužba Hrvatske protiv Srbije po kojoj se u utorak Međunarodni sud pravde UN proglasio nadležnim, odraz je vremena koja su bila određena politikom Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana'.

'Sudbina Srba iz Hrvatske koji su teško stradali zbog politike koja je dirigirana iz Beograda, sada treba poslužiti kao sredstvo za pokretanje postupka koji je nepotreban', naveo je lider LDP-a Jovanović u priopćenju i dodao da "u najavljenoj protutužbi LDP ne vidi nikakvu zaštitu državnih interesa, kao i da će taj potez vlade najviše štete nanijeti građanima koji su već teško stradali zbog posljedica pogrešne politike.