Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čelnici NATO-a: Ukrajina i Gruzija članice "jednoga dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici NATO-a suglasili su se na summitu u Bukureštu da bi se Gruzija i Ukrajina "jednoga dana" trebale pridružiti Sjevernoatlantskom savezu, ali su do prosinca odgodili odluku o tome kada će tim zemljama ponuditi Akcijski plan za članstvo (MAP), rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, prenose agencije.

Glavni tajnik NATO-a također je potvrdio da Makedonija neće biti primljena u NATO dok ne riješi spor oko svog imena s Grčkom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije i težnje Ako Ukrajina izgubi rat, mađarski krajnji desničari žele dio teritorija: ''Naša poruka je vrlo jednostavna'' Slika nije dostupna Grčka poziva Makedoniju na nove pregovore

"Danas smo se suglasili da će (Ukrajina i Gruzija) postati članicama NATO-a", rekao je Scheffer nakon intenzivnih razgovora na summitu koji su trajali nekoliko sati dulje od očekivanog, javlja dpa.

Članice Saveza nisu se u srijedu dogovorile da dvjema zemljama ponude MAP, prvi korak prema članstvu u Savezu, a u četvrtak su dogovorile kompromis prema kojem će u prosincu razmotriti njihov napredak, rekli su diplomati.

Savjetnik američkog predsjednika Georgea W. Busha za sigurnost Stephen Hadley rekao je da Bush neće odustati od tog pitanja i da će do kraja svog mandata u siječnju sljedeće godine ponovno postaviti pitanje približavanja Ukrajine i Gruzije NATO-u.

Očekuje se da će Sjedinjene Države ustrajati na tome na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u prosincu, rekao je Hadley, prenosi AP.

Njemačka i Francuska rekle su da se protive ulasku Ukrajine i Gruzije u MAP, dok se Sjedinjene Države, kao i nove članice poput Poljske i Mađarske, zauzimaju za približavanje Kijeva i Tbilisija NATO-u. Odluke se u NATO-u donose jednoglasno.

Nečlanica NATO-a Rusija, koja je važan opskrbljivač energijom Njemačke i Francuske, oštro se protivi bilo kakvom približavanju Ukrajine i Gruzije NATO-u i smatra ga prijetnjom svojoj sigurnosti.

Potpora javnosti ulasku u NATO u Ukrajini je jedva 30 posto, dok Gruzija ne kontrolira u potpunosti svoj teritorij, prenosi Reuters.

Scheffer je pozvao Ukrajinu da nastavi s demokratskim reformama, te naglasio da se čelnici Saveza raduju održavanju slobodnih i poštenih izbora u svibnju u Gruziji.

Čelnici NATO-a također su izrazili razočaranje zbog činjenice da na summitu zbog grčkog veta Makedoniji nije upućen poziv za članstvo, te su obje strane pozvali na nastavak pregovora "bez odgode".

"Savez sa žaljenjem konstatira da razgovori nisu doveli do uspješnog ishoda", rekao je Scheffer.

Čelnici država članica NATO-a ovlastili su svoje veleposlanike da mogu uputiti pozivnicu Makedoniji čim se riješi spor oko imena tako da se ne mora čekati novi summit Saveza.

Grčka se usprotivila primitku Makedonije zbog spora oko imena. Službena Atena poručila je da građani Grčke ne prihvaćaju "monopol" sjevernog susjeda na ime Makedonija.

Makedonija je primljena u Ujedinjene narode pod imenom FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia - Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene