Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predizborna kampanja Kršćansko-demokratske unije u saveznoj pokrajini Hessenu, koja je bila uperena protiv stranaca, ozbiljno je naštetila ugledu stranke i glavni je uzrok njezinih loših rezultata na prošlonedjeljnim izborima, objavila je danas zaklada "Konrad Adenauer", bliska CDU-u, čime je pojačan unutarstranački pritisak na hessenskog premijera Rolanda Kocha, idejnog tvorca predizborne kampanje.


"Loš rezultat CDU-a u Hessenu u prvom redu je uzrokovala kampanja protiv mladih prijestupnika stranog podrijetla", stoji u analizi Zaklade koju prenose mediji. 

Vezani članci Adolf Hitler (Foto: AFP) Član njemačkih demokršćana izašao iz stranke zbog "Sieg Heil" napisanog u chatu Dubrovnik,ilustracija Mnogi su stranci zbog koronavirusa zapeli u Hrvatskoj, ali ne razmišljaju o povratku: "Ne želim kući, ovdje je sigurnije"

Analiza izbornog rezultata nadalje navodi da je polemička predizborna kampanja, tijekom koje se kandidat CDU-a i
hessenski premijer Koch u prvom redu okomio na strance koji žive u Njemačkoj, uzrokovala pad vjerodostojnosti stranke.

"Koch se previše usredotočio na protuslovne teme, a premalo je isticao zasluge svoje vlade za gospodarski rast", zaključuje se u analizi.

Procjena te zaklade, bliske demokršćanima, pojačala je
unutarstranački sukob zbog Kocha koji je do prošlonedjeljnih izbora slovio kao najizgledniji nasljednik predsjednice CDU-a i kancelarke Angele Merkel.

U otvorenom pismu objavljenu u najnovijem broju tjednika "Die Zeit" 17 vodećih demokršćanskih političara ogradilo se od uporabe, u predizborne svrhe, tema koje bi mogle izazvati nesnošljivost prema strancima.

"Integracija stranaca koji žive u Njemačkoj bitna je tema za
budućnost zemlje i ne zaslužuje da se rabi u predizborne svrhe", stoji u pismu CDU-ovih političara.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) predbacila je CDU-u "zakašnjelu reakciju" i "nedosljednost" glede kritike Kochove predizborne kampanje. 

Kritika se pojavila tek sada kako bi utjecala na ishod izbora u Hamburgu za mjesec dana, smatra SPD.

"Mislim da je vrlo prozirno što CDU tek sada, kad je jasno da su birači CDU kaznili zbog huškačke kampanje, javno osuđuje Kocha", rekao je kandidat SPD-a na izborima u Hamburgu Michael Neumann.

CDU je na izborima u saveznoj pokrajini Hessenu izgubio 12 posto glasova pa je u prednosti pred SPD-om za samo 0,1 posto glasova i još se ne zna tko će sastaviti vladu. Takav izborni rezultat povezuje se s tonom predizborne kampanje kandidata Kocha u kojoj se, po mišljenju mnogih, neprimjerenim sredstvima huškalo protiv stranaca koji žive u Njemačkoj.