Časne sestre koje su 1960-ih i 70-ih godina vodile dječji dom u Njemačkoj, podvodile su dječake svećenicima, političarima i moćnicima za novac.

Galerija


63-godišnjem muškarcu sud u Darmstadtu dodijelio je odštetu nakon što je utvrđeno kako su ga časne sestre podvodile svećenicima, političarima i moćnicima za novac. Žrtva zlostavljanja imala je samo pet godina kada je došla u dom kojeg je vodio Red sestara Božanskog Spasitelja u njemačkom gradu Speyeru. U dom je došao u ožujku 1963. godine, piše Daily Mail. 

Vezani članci Papa Franjo (Foto: AFP) Vatikan priznao postojanje tajnih pravila za katoličke svećenike koji imaju djecu Papa (Foto: AFP) Biskupi iz cijelog svijeta dolaze u Vatikan, razgovarat će o seksualnom zlostavljanju djece

"U sobi su časne sestre služile hranu i piće muškarcima, a u kutu sobe djeca su bila silovana", navodi se u svjedočenju muškarca. "Časne sestre dobivale su za to novac, muškarci su bili velikodušni u davanju novca", ispričala je žrtva. Rekao je da su ga jednom prilikom silovala tri svećenika.

Žrtva seksualnog zlostavljanja rekla je kako su ga redovnice doslovno odvukle u stan bivšeg dužnosnika biskupije Rudolfa Motzenbäckera, koji je umro 1998. godine. Tamo je bio zlostavljan, a časne sestre bi ga tukle, ako se opirao. Žrtva je navela i da su ga posjetitelji doma zlostavljali na seks zabavama. Naveo je da su časne sestre podvodile djecu od 7 do 14 godina svećenicima, političarima, poslovnim ljudima i moćnicima. "Časne sestre bile su svodnice", rekao je.

"Ponekad bih trčao do doma u odjeći namazanoj krvlju, krv mi je tekla niz noge", rekao je. "Prije nego što sam otišao u rujnu 1972., bio sam seksualno zlostavljan oko tisuću puta". U svjedočenju navodi da su časne sestre bile ključne u pomaganju prilikom zlostavljanja djece. Navodi da je bilo slučajeva gdje su i same časne zlostavljale djecu. Dječji dom zatvoren je 2000. godine.

Katolička crkva platila je žrtvi seksualnog zlostavljanja 15.000 eura odštete i 10.000 eura za troškove terapije uz mirovinu. "Kakva je korist od novca", upitala je žrtva zlostavljanja koja pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i depresije. "Moj brak je okončan i slomljen, kao i moje kosti, jetra i bubrezi".