Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čad: Pobunjenici ušli u N'Djamenu, osude AU i Gadafija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čadski pobunjenici ušli su u glavni grad N'Djamenu nakon tri sata borbi s vladinim snagama, što bi uskoro moglo dovesti do evakuacije prije svega stranaca iz tog grada, a već je izazvalo osude Afričke unije i libijskog predsjednika Moamera Gadafija, objavile su agencije.

"Cijeli je grad u rukama pobunjenika i sad su u tijeku još samo akcije čišćenja terena", rekao je za France presse jedan izvor Čadske narodne vojske (ANT), napomenuvši kako predsjednik države Idriss Deby "i dalje obnaša dužnost".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pao Jafran Gadafijeve snage zauzele pobunjenički grad na zapadu Libije Slika nije dostupna Pobunjenici na djelu VIDEO: Pogledajte kako u Libiji improviziraju zbog manjka oružja

Prema izjavama očevidaca, u nekim četvrtima N'Djamene stanovnici su pobunjenike dočekali s uzvicima oduševljenja, iako su već počele masovne krađe iz trgovina i kuća. Nad dijelom grada gdje se nalazi predsjednička palača vije se crni dim, ali zasad se ne zna što gori.

Pobunjenici su najavili kako će poštivati sve međunarodne norme prema strancima, čija je evakuacija najavljena tijekom večeri.

"Jamčimo svim strancima kako ćemo poštivati sve međunarodne norme glede zaštite francuskih i državljana drugih zemalja", rekao je jedan od vođa pobunjeničkih snaga Abakar Tollimi.

Dosad je pod francusku vojnu zaštitu u N'Djameni došlo oko 700 Francuza i drugih stranaca, objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Sigurnost stranih državljana okupljenih na trima lokacijama predviđenim u tu svrhu u N'Djameni je pod nadzorom francuskog vojnog kontingenta" u Čadu, kaže se u priopćenju.

"Na te je lokacije dosad stiglo oko 700 francuskih državljana i drugih stranaca. Stvaraju se pretpostavke da oni koji to žele mogu napustiti N'Djamenu od danas poslije podne u dobrim sigurnosnim uvjetima", dodaje se.

Čelnici afričkih država su u priopćenju na završetku summita Afričke unije u Adis Abebi "snažno osudili" napade čadskih pobunjenika na vladu Idrissa Debyja i pozvali na uspostavu "konstruktivnog dijaloga" između suprotstavljenih strana.

AU je kongoanskom predsjedniku Denisu Sassouu Nguessu i libijskom predsjedniku Moameru Gadafiju povjerila mandat za pronalaženje "rješenja aktualne krize pregovorima".

AU "snažno osuđuje napade oružanih skupina na čadsku vladu i zahtijeva trenutačni prestanak tih napada i krvoprolića koje iz njih proizlazi", kaže se u priopćenju, uz podsjećanje kako AU "odbacuje bilo kakvu neustavnu promjenu".

I jedan od budućih posrednika, libijski vođa Gadafi, u govoru u Adis Abebi je osudio napade pobunjenika i osvajanje N'Djamene u pokušaju svrgavanja s vlasti Debyja.

"To je teško kršenje (zakona)", rekao je Gadafi, ustvrdivši kako je Deby legalno izabran za predsjednika na demokratskim izborima 2006. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene