Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čad: Pobunjenici opkolili predsjedničku palaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čadski pobunjenici koji su danas ušli u glavni grad N'Djamenu i zauzeli ga, opkolivši pritom zgradu u kojoj se sa suradnicima nalazi predsjednik države Idriss Deby, poručili su mu da ako želi može napustiti palaču, izvijestio je France presse, pozivajući se na izjavu jednog od pobunjenika Abakara Tollimija.

"Pretpostavlja se da je Deby u predsjedničkoj palači. Ako želi odande otići, nećemo mu praviti probleme", rekao je Tollimi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema ozlijeđenih Raketa pogodila predsjedničku palaču Slika nije dostupna Vođa čadskih pobunjenika prihvatio prekid vatre

"Situaciju i grad držimo pod kontrolom. Na pojedinim mjestima nailazimo na otpor. Predsjendičku palaču čuvaju vladini vojnici naoružani teškim oružjem", rekao je.

Predsjednik je oko podneva pokušao oslabiti obruč oko palače slanjem tenkova u protunapad, izvijestili su vojni izvori, a potvrdio izvjestitelj France pressea s mjesta događaja.

Ujedinjeni narodi u subotu su nastavili s evakuacijom svojih
zaposlenika iz glavnoga grada N'Djamene, izvijestio je glasnogovornik Visokog UN-va povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) u Ženevi.

"Ondje za UN radi 51 osoba. Oni će biti evakuirani u Kamerun, a među njima je i devet zaposlenika UNHCR-a", izjavio je glasnogovornik dodavši kako je u glavnom čadskom gradu još ostalo osam zaposlenika UNHCR-a.

"Zbog sukoba u N'Djameni regrupirali smo zaposlenike. No, situacija nam u ovome trenutku ne dopušta nastavak posla. Moramo vrlo brzo reagirati".

Za UNHCR u Čadu radi 215 osoba, od čega je 84. stranaca. "Većina ih se nalazi na istoku zemlje, u izbjegličkim logorima, gdje je situacija još uvijek mirna", istaknuo je glasnogovornik.

Pokušaj "preuzimanja vlasti u Čadu što su ga pokrenule naoružane grupe koje su stigle izvana" oštro je osudio službeni Pariz, priopćilo je u subotu francuskog ministarstvo vanjskih poslova.

"Poput Afričke unije, Francuska oštro osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti u zemlji silom. To je djelo naoružanih skupina koje su došle izvana", stoji u priopćenju. Pariz je pozvao na "mir i izmirenje" te izrazio "potporu posredovanju UA".

Afrički su čelnici u subotu "oštro osudili" pobunjeničke napade na vladu Idrissa Debya te pozvali na "konstruktivan dijalog" između dviju strana. 

"Iznimno smo zabrinuti za sigurnost lokalnog civilnog stanovništva, izbjeglica i prognanika. Smatramo da je što prije
potrebno razmjestiti međunarodne snage u Čadu - posebno na istoku zemlje, ali i u Darfuru", izvijestilo je francusko ministarstvo.

Čadske su vlasti izvijestile da pobunjenici, koji su tijekom tjedna vrlo brzo napredovali iz dijela zemlje koji graniči sa sukobima zahvaćenom regijom sudanskog Darfura, naoružani te da ih podupire sudanska vlada. Kartum je opovrgao takve optužbe, prenio je Reuters.

Idriss Deby na vlast je došao prevratom 1990. Izbore je dobio 1996., 2001. i 2006, nakon što je referendumom dobio pravo na promjenu ustava i treći mandat. 

Vladine snage uspjele su odbiti pobunjenički napad na glavni grad 2006. godine, pri čemu je, pretpostavlja se, poginulo
nekoliko stotina ljudi.

Debyjev ministar vanjskih poslova Ahmat Allam-mi optužio je sudansku vladu za poticanje zadnje ofenzive čadskih pobunjenika čija je namjera bila blokirati razmještaj EU-ovih mirotvornih snaga u istočnom dijelu zemlje, koje su od UN-a dobile mandat da zaštitu više tisuća izbjeglica u sukobima zahvaćenom Darfuru. 

Međunarodni stručnjaci vjeruju da je u Darfuru poginulo 200.000 ljudi te da ih je bez domova ostalo 2,5 milijuna. Kartum i dalje tvrdi kako Zapad pretjeruje kada je riječ o podacima o sukobima, poginulima i prognanima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene