Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush je u četvrtak, dan nakon što je priznao da je CIA vodila zatvore u kojima su van SAD-a držani osumnjičenici za terorizam, izvršio pritisak na Kongres SAD-a da odobri da vojni sudovi sude osumnjičenima za terorizam.


U svojem posljednjem govoru povodom pete obljetnice terorističkih napada 11. rujna na SAD, Bush je nastojao pridobiti potporu javnosti za svoju protuterorističku strategiju koja nailazi na poteškoće sa sudovima i međunarodnu osudu.

Vezani članci Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres Marjorie Taylor Greene Pucnjavu u školi proglasila lažnom uzbunom, a za požare okrivila svemirski laser: Zastupnički dom uklonio republikanku iz nekoliko odbora

Bush se nada da će mu zastupnici u Kongresu osigurati pobjedu u sigurnosnoj politici prije izbora za Kongres u studenom a na kojima se njegovi republikanci bore zadržati nadzor u Kongresu.

Bush je u govoru pokušao otkloniti kritike nepopularnog rata u Iraku i kampanju preusmjeriti na pitanje izbora između toga hoće li se republikanci ili demokrati uspješnije boriti protiv terorizma.

Govoreći na forumu u Atlanti Bush je također zatražio od Kongresa da prihvati domaći program prisluškivanja koji predlaže njegova administracija.

- Nastavit ću koristiti svaki element naše nacionalne moći da progonim naše neprijatelje i spriječim napade na Sjedinjene Države, rekao je Bush.

Vrhovni sud SAD-a je u lipnju vojne sudove koje je administracija uspostavila za suđenje osumnjičenima za terorizam odbacila kao neustavne a Bush sada od Kongresa traži da mu dopusti stvoriti sudove vrlo slične onima koje je izvorno planirao.