Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush priznao da je CIA imala tajne zatvore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik George W. Bush priznao je da je CIA u inozemstvu imala tajne zatvore u kojima je ispitivala osumnjičenike za terorizam, od kojih su četrnaestorica prevezena u američki vojni zatvor u Guantanamu, na Kubi.

Predsjednik Sjedinjenih Država odlučno je stao u obranu zatvaranja i ispitivanja osumnjičenika za terorizam i rekao kako CIA s njima postupa humano i da ih ne zlostavlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bush pozvao Medvedeva da ne prizna Južnu Osetiju i Abhaziju Slika nije dostupna Mesić: Hrvatska ubrzano ide prema NATO-u, posjet predsjednika Busha velika čast

"Da nije tog programa, naša obavještajna zajednica vjeruje da bi al-Qa'ida i njezini saveznici uspjeli izvesti još jedan napad na američki teritorij. Dajući nam informacije o planovima terorista koje nismo mogli dobiti na drugi način, ovaj je program spasio živote nedužnih ljudi", rekao je Bush u govoru u Bijeloj kući, gotovo pet godina nakon napada 11. rujna 2001.

Izjavio je također kako je četrnaest osumnjičenika koje je CIA zatočila u inozemstvu, prevezeno u Guantanamo gdje će im suditi vojna povjerenstva koja bi trebao utemeljiti američki Kongres. 

Među tom četrnaestoricom, rekao je Bush, jesu navodni organizator napada 11. rujna, Halid šeik Mohammed i još dva čelnika al-Qa'ide, Ramzi Binalshibh i Abu Zubaydah.

Nije htio reći gdje su bili CIA-ini zatvori, no prema nekim
informacijama riječ je o istočnoj Europi.

Ti su zatvori doveli do napetosti između SAD-a i nekih europskih zemalja, gdje su zrakoplovi CIA-e neovlašteno slijetali u više navrata kako bi prevezli osumnjičenike. 

Bush je istaknuo kako su podaci dobiveni ispitivanjem zatočenika omogućili obavještajnim službama da prikupe ključne informacije kako bi se spriječili napadi u SAD-u, ali i u Europi i u drugim zemljama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene