Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush naredio smanjenje broja vojnika u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush naredio je postupno smanjivanje američkih snaga u Iraku sa sadašnjih 20 na 15 brigada do srpnja 2008., najavljujući kako će daljnje smanjivanje američkog kontigenta ovisiti od uspjeha na terenu.

U televizijskom obraćanju naciji Bush je kazao kako je prihvatio preporuke generala Davida Petraeusa, zapovjednika američkih snaga u Iraku, i naredio da povlačenje američkih snaga počne već 'krajem ovoga mjeseca s 2.200 marinaca, nastavi se s povlačenjem još 5.700 vojnika do Božića, i potom s postupnim povlačenjem još pet brigada do srpnja iduće godine'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Do kraja 2011. SAD opovrgava potpuno povlačenje svojih vojnika iz Iraka Slika nije dostupna Plan o smanjenju broja vojnika Posljednja američka borbena brigada napustila Irak

Uz pet brigada s najmanje 21.500 vojnika, povući će se i neutvrđeni broj postrojbi za podršku, a američki kontigent u Iraku trebao bi se vratiti na razinu od prije slanja sadašnjih pojačanja, odnosno na oko 130.000 vojnika.

Naglasio je kako će se američki vojni agnažman u Iraku nastaviti i nakon isteka njegovog predsjedničkog mandata, te da Iraku trebaju 'dugoročni odnosi s SAD-om'.

Kazao je kako uspjesi u ispunjavanju ciljeva nove strategije u Iraku, o kojima su ovoga tjedna Kongres izvijestili general Petraeus i veleposlanik SAD u Bagdadu, Ryan Crocker, omogućuju da se povuče dio snaga.

>> Reakcije na govor predsjednika Busha

Daljnje smanjivanje odvijat će se prema formuli 'povratak prema uspjehu', rekao je. 'Što budemo uspješniji na terenu, više će se američkih postrojbi moći vratiti kući', objasnio je Bush.

Najavio i tranziciju američke misije u Iraku na način će 'američke snage prijeći s vođenja operacija na partnerstvo s iračkim snagama i na kraju na nadziranje tih snaga'. Američke će se snage, po njegovim riječima, u toj tranziciji postupno usredotočiti na 'antiterorističke operacije i obuku, opremanje i potporu iračkih snaga'.

Petraeus i Crocker izvijestili da se uvjeti u Iraku poboljšavaju, da smo preuzeli inicijativu od neprijatelja, kazao je Bush, posebno ističući uspjehe u sunitskoj pokrajini Anbar u borbi protiv Al Qaide te smanjivanje nasilja i naznake normalizacije života u Bagdadu. Dodao je kako se uspjesi u Anbaru ponavljaju i u Diyali i drugim iračkim pokrajinama.

Američke i iračke snage u prosjeku su zarobile oko 1.500
neprijateljskih boraca svakoga mjeseca od siječnja, rekao je Bush, ističući kako iračka vojska postaje sve sposobnija i preuzima više odgovornosti.

Pozvao je iračku vladu na odlučnije poteze prema političkoj pomirbi, ističući kako nije ispunila tzv. odrednice na zakonodavnom i drugim područjima.

Vlada Nurija al Malikija ipak je ostvarila neke rezultate, vezane uz donošenje proračuna, podjelu prihoda od nafte i zapošljavanja u državnim službama bivših članova stranke Baas, vladajuće u vrijeme Sadama Huseina, rekao je Bush.

'Uspjeh slobodnog Iraka od je kritične važnosti za sigurnost SAD', kazao je Bush, dodajući kako će u slučaju američkog povlačenje Al Qaida dobiti utočište, Iran će profitirati od kaosa, a ekstremisti će kontrolirati strateške rezerve energenata.

Pozvao je Kongres na zajedništvo u politici prema Bliskom istoku, Iračanima je poručio da je Amerika uz njih i da ih neće napustiti, iračke susjede pozvao je da podrže vladu u Bagdadu i poručio Siriji i Iranu da moraju prekinuti s potkopavanjem te vlade.

Ističući kako američki generali i diplomati vjeruju u uspjeh u
Iraku, Bush je pozvao Amerikance da podrže svoje postrojbe. Najavio je da će u ožujku 2008. Petraeus i Crocker podnijeti novo izvješće Kongresu o napretku u provedbi američke strategije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene