Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush naredio je da se nakon srpnja do daljnjega zaustavi povlačenje američkih snaga iz Iraka te je prihvatio preporuke zapovjednika generala Davida Petraeusa, koji je upozorio na opasnost da se zbog povlačenja razina nasilja vrati na prijašnje stanje.


Bushova odluka praktički jamči snažnu američku nazočnost u Iraku sve do isteka njegova mandata u siječnju 2009.

Vezani članci Slika nije dostupna 935 netočnih izjava predsjednika Busha i njegovih suradnika Slika nije dostupna Bush naredio smanjenje broja vojnika u Iraku

Bush je naglasio da će generalu Petraeusu biti na raspolaganju 'dostatno vremena' kako bi razmotrio kad se pojedine američke postrojbe mogu vratiti kući. U Iraku je sada 20 američkih bojnih brigada s oko 158.000 vojnika, a nakon srpnja bi trebalo ostati 15 brigada s oko 140.000 vojnika ili 8000 tisuća više nego ih je bilo prije nego su došla pojačanja u siječnju 2007.

Bush je ocijenio da se u zadnjih 15 mjeseci, zahvaljujući pojačanjima, dogodio 'velik strateški zaokret u Iraku' te da su američke snage preuzele inicijativu, ali je priznao da 'i dalje postoje ozbiljni problemi'.

Također je najavio kako će tražiti da se pripadnicima kopnene vojske skrate sadašnje izmjene u Iraku i Afganistanu s 15 na 12 mjeseci, s pravom vojnog osoblja da godinu dana provedu u SAD-u za svaku godinu provedenu na prekomorskim dužnostima.

Prije odluka predsjednika Busha u Kongresu su dva dana o napretku u Iraku svjedočili general Petraeus i američki veleposlanik u Bagdadu Ryan Crocker.

U ratu u Iraku, koji je prošli mjesec ušao u šestu godinu, poginulo je više od 4000 američkih vojnika, a državni je proračun stajao više od 500 milijarda dolara. Procjenjuje se da je u ratu ubijeno između 85 i 90 tisuća Iračana, uglavnom civila.

Demokratski čelnici u Kongresu oštro su kritizirali Bushevu odluku o prekidu povlačenja iz Iraka na neodređeno vrijeme. Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da će Bush za sobom ostaviti neuspjeh u vođenju rata u Iraku i neuspjelo vođenje gospodarstva. Upozorila je i na američke gubitke, desetke tisuća ranjenih i golemu cijenu rata.

'Kad će Iračani nešto od svojega proračunskog viška uložiti u vlastitu obnovu, umjesto da nas sve dublje uvlače u dug da bismo platili njihovu obnovu?', pitala je Pelosi.

'Predsjednik Bush vodi nas u promašen rat, u sve veći dug i recesiju', kazala je Pelosi, dodavši da će Bush budućem predsjedniku ostaviti neuspjelu ratnu i gospodarsku politiku.