Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bunjevci tvrde da nisu Hrvati, a imaju hrvatske dokumente

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda se u srbijanskoj javnosti deklariraju kao Bunjevci koji nisu hrvatskog podrijetla, pojedini pripadnici te zajednice imaju državljanstvo Republike Hrvatske.

"U interesantnoj smo situaciji, jer smo svjesni da neki od pripadnika takozvane bunjevačke nacionalne zajednice imaju hrvatske dokumente koje su stekli temeljem činjenice da su prezentirali dokumente u kojima su se izjašnjavali kao Hrvati", rekao je Davor Vidiš za novosadski "Građanski list" od utorka generalni konzul RH u Subotici na odlasku .

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

On navodi da ne zna hoće li Hrvatska obaviti reviziju tih dokumenata, ali ističe da hrvatsku putovnicu može dobiti samo osoba koja se osjeća kao Hrvat i može dokazati pripadnost hrvatskom narodu.

Upitan za komentar tih navoda predsjednik Bunjevačkog nacionalnog vijeća Nikola Babić nije imao konkretan odgovor navodeći da "nije kompetentan" te da to pitanje "treba uputiti ovoj državi zašto je to tako".

Njegov kolega u Bunjevačkom nacionalnom vijeću Mirko Bajić, s druge strane, potvrđuje izjavu hrvatskog konzula, ali tvrdi da su Bunjevci sredinom devedesetih, za vrijeme sankcija, dobili domovnice smišljeno da bi ih asimilirali u Hrvate.

Bajić dodaje da te "domovnice treba podvrgnuti reviziji, jer su
navodno kupljene ili dobivene na temelju lažnih podataka".

"Bunjevci su za vrijeme sankcija mogli kupiti hrvatsku putovnicu u Budimpešti, to znam iz osobnog iskustva jer su i meni nudili. Ljudi su koristili te mogućnosti da bi mogli putovati u svijet, da pronađu neki izlaz iz sankcija i zbog toga i ne krivim nikoga", rekao je za GL Bajić.

Hrvatski diplomat međutim negira njegove navode i ukazuje na to da hrvatsku putovnicu nitko nije mogao kupiti ni dobiti na temelju lažnih podataka, već isključivo na osnovu normi i pravnih propisa Republike Hrvatske.

Davor Vidiš dodaje da se Bunjevci ranije nisu mogli izjasniti kao Bunjevci i da ih je "kao nacionalnu kategoriju uveo Slobodan Milošević 1991. godine".

Bunjevcima, koji nemaju hrvatsko podrijetlo, sebe smatra oko 20.000 stanovnika sjeverne Bačke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene