Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađena nova torba

Slučajno spriječena još veća katastrofa: Bombašima poslali krivi taksi pa nisu ponijeli sve bombe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogreška koju je nehotice učinio dispečer taksi službe u Bruxellesu možda je spriječila još veću katastrofu u zračnoj luci. Naime, napadačima su naručili kombi, a dispečer im je zabunom poslao automobil, zbog čega su morali ostaviti dio prtljage.

Citirajući neimenovane izvore belgijske novine DH su objavile kako su Ibrahim el-Bakraoui i još dvojica muškaraca u utorak, nedugo prije napada, nazvali taksi službu i naručili kombi za prijevoz do zračne luke Zaventem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna maksimalna šteta LIJEČNICI POKAZALI Ovo su oštri šrapneli kojima su teroristi natrpali bombe Slika nije dostupna NAJIM JE MRTAV Najtraženiji čovjek na svijetu stradao u eksploziji, traga se za 'muškarcem u bijelom'

No, dispečer im je zabunom poslao običan automobil. Kada je vozač stigao do stana na sjeveru grada, trojica su shvatila kako neće moći ponijeti sa sobom svu prtljagu. Stoga su jednu torbu ostavili.

Nešto kasnije Khalid i Ibrahim el-Bakraoui su se raznijeli, jedan u zračnoj luci, jedan u metrou. Treći, koji je odbacio torbu s eksplozivom koji je policija kasnije uspješno detonirala, još je uvijek u bijegu. Radi se o Najimu Laachraouiju koji je imao najjači eksploziv, ali se smrtonosna naprava nije aktivirala.

Nakon što je vozač taksija nazvao policiju i ispričao im što se dogodilo, u stanu u kojem su se trojica nalazila pronašli su torbu u kojoj je bila još jedna velika bomba s čavlima. Osim što su potvrdili da su je deaktivirali, policija nije željela govoriti o detaljima. U stanu je pronađeno 15 kilograma eksploziva i zastava Islamske države. Francuski BFMTV je izvijestio da su tijekom pretresa u stanu pronađene i dvije belgijske osobne iskaznice, no to za sada, policija nije potvrdila.

Susjedi dvojice braće u ulici Rue Max Roos u četvrti Schaerbeek gdje su imali iznajmljen stan su šokirani i ne mogu vjerovati što se dogodilo.

John Valderrama, koji živi točno preko puta stana u kojem su se braća nalazila, rekao je kako nikada nije ni vidio ni čuo ništa sumljivo. Samo jednu osobu je vidio da ulazi i izlazi iz stana na 5. katu. Kada je nekoliko sati nakon napada policija upala u stan, bio je iznenađen.

Drugi susjed, 36-godišnji Erdine, rekao je kako je baš namjeravao odvesti sina u školu kada je vidio dvoje ljudi kako iznose torbe iz stana. To je bilo oko 7:30 sati. Vidio je i kada je taksist otvorio prtljažnik.

'Taksist im je htio pomoći oko prtljage no jedan od njih je rekao: 'Ne, ja ću'.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene