Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brown imenovao novu britansku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi britanski premijer Gordon Brown, koji je službeno stupio na dužnost u srijedu, imenovao je članove nove vlade.

David Miliband (41) postao je novi britanski ministar vanjskih poslova, kao najmlađi čovjek koji je preuzeo tu dužnost u Britaniji u trideset godina, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

"Jako sam počašćen", rekao je Miliband dodajući da prema njegovu mišljenju moderna diplomacija mora biti "strpljiva kao i svrhovita".

Bivši ministar okoliša, Miliband nekoć je bio politički savjetnik
Tonyja Blaira. On je navodno bio skeptičan glede rata u Iraku i, prema medijskim izvješćima, izrazio je svoje nezadovoljstvo u vladi zbog Blairova oklijevanja da pozove na hitno primirje u prošlogodišnjem ratu u Libanonu.

Na dužnost ministra financija Brown je imenovao Alistaira Darlinga, potvrdio je premijerov pomoćnik.

Darling je bio favorit za tu dužnost i Brownov bliski saveznik.
Njegovo imenovanje ne bi trebalo izazvati nikakve potrese na
financijskim tržištima jer se ne očekuju velike promjene u fiskalnoj politici.

Darling (53) je obnašao niz raznih dužnosti u Blairovoj vladi, a
posljednja mu je bila ona čelnog čovjeka ministarstva za trgovinu i industriju.

Jacqui Smith (44) prva je žena koja je postala britanskom ministricom unutarnjih poslova. Bivša ministrica obrazovanja izjavila je da je "neizmjerno ponosna" zbog imenovanja.

Des Browne zadržao je dužnost ministra obrane i u novoj vladi, a na dužnosti je potvrđen na dan kada su tri britanska vojnika ubijena u južnom iračkom gradu Basri u eksploziji mine.

Premijer je rekao da će Britanija poštivati obveze prema UN-u u Iraku te da neće biti trenutačnog povlačenja vojnika, kao što žele neki u Laburističkoj stranci.

Hilary Benn preuzeo je ministarstvo za okoliš, hranu i poljoprivredu. Benn, sin laburističkog veterana Tonyja Benna, nedavno je zadobio poštovanje zbog svoje uloge u jačanju svjetskih napora za smanjivanje siromaštva u Africi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene