Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon tragedije u Etiopiji

Sve više zemalja prizemljuje problematični avion, norveška aviokompanija: "Račun ćemo poslati Boeingu"

Avion Ethiopian Airlinesa, ilustracija (Foto: AFP)
Avion Ethiopian Airlinesa, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Norveška zrakoplovna kompanija tražit će odštetu od Boeinga zbog gubitaka nastalih nakon prizemljenja aviona Boeing 737 MAX 8.

Norwegian Air Shuttle morao je nakon tragičnog rušenja aviona u Etiopiji prizemljiti sve avione Boeing 737 MAX 8, i to na neodređeno vrijeme. Račun za gubitke koji će nastati tvrtka namjerava poslati Boeingu u SAD.

Pročitajte i ovo Ilustracija Golemo nepovjerenje "Želim odmah izaći iz aviona": Sve više putnika ne želi se voziti ovim zrakoplovom, a razlog je više nego jasan Josip Milošević, stručnjak za zrakoplovne nesreće GOST DNEVNIKA NOVE TV Stručnjak za zrakoplovne nesreće otkrio mogući uzrok pada sportskog aviona: "On je lagan i ako se ne pridržavate pravila..."

Samo u srijedu Norwegian Air Shuttle otkazao je 30 letova za Norvešku i iz nje, piše E24. Većina njih trebala je poletjeti iz zračnih luka u Oslu, Stockholmu i drugim gradovima u sjevernoj Europi. Prizemljeni avioni dodatno će pojačati pritisak na norvešku kompaniju koja niže gubitke zbog žestoke konkurencije u teškom razdoblju za europski sektor zračnog prijevoza.

"Račun ćemo poslati Boeingu. Norvežani neće plaćati što potpuno novi avioni ne mogu letjeti", kazao je glasnogovornik tvrtke Lasse Sandaker-Nielsen. Ranije je najavljeno da će svih 18 aviona Boeing 737 MAX 8 ostati prizemljeno, prema savjetu europskih zrakoplovnih vlasti.

"Radi se o novim avionima od kojih se očekuje da ih se može koristiti u komercijalnom prometu bez odlaganja i problema. Trenutačno smo u pregovorima s Boeingom", dodao je. Za sada nema informacija hoće li američka tvrtka Boeing nadoknaditi gubitke koji se stvaraju prizemljavanjem aviona.

Gubici za sada nepoznati

Cijena prizemljenja aviona za sada je nepoznata, iz Norwegian Air Shuttlea poručuju da trenutačno nema procjena gubitaka. Iznos će ovisiti o trajanju prizemljenja aviona. Izvori u zrakoplovnom sektoru upozoravaju pak da će se Boeing nakon nesreće suočiti s velikim odštetnim zahtjevima.

Sandaker-Nielsen ističe da su reorganizacijom letova i ponudom alternativnih letova pronađena rješenja za većinu putnika. "Ostalo je nekoliko stotina putnika koje još treba riješiti", dodao je.

Kompanija raspolaže sa 114 aviona Boeing 737-800 koji su u prometu. Ista pilotska dozvola važeća je za oba modela pa je moguća i reorganizacija pilota. "Naši su ljudi cijelu noć radili na planiranju kako bi putnici bili što manje zakinuti razvojem događaja", istaknuo je.

Velik broj zemalja zabranio polijetanje

Velik broj zemalja i aviokompanija širom svijeta zabranio je polijetanje Boeinga 737 MAX 8 nakon tragedije etiopskog aviona u kojemu je poginulo 157 osoba. To je bila, podsjetimo, druga nesreća istog tipa Boeinga u nekoliko mjeseci.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) prekinula je sve letove na prostoru Europske unije za zrakoplove Boeing 737-8 i 737-9 nakon smrtonosnog pada takvog modela u nedjelju u Etiopiji i pogibiji 157 putnika i članova posade, objavljeno je u utorak navečer. Velika Britanija, Njemačka i Francuska priključile su se valu obustava letova nakon nesreće, pojačavajući pritisak na SAD da učini isto.

Singapur i Australija zabranili su u utorak sva slijetanja i uzlijetanja svih zrakoplova Boeing 737 MAX, a Indonezija i Kina prizemljile su sve svoje flote najnovijeg američkog modela zrakoplova nakon druge po redu smrtonosne nesreće u manje od pet mjeseci.

Zabranu leta zrakoplovi Boeing 737 MAX 8 dobili su i iznad zračnog prostora Ujedinjenog Kraljevstva. Od ostalih zemalja zabrane su još u Brazilu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

Istovremeno, SAD smatra da je putovanje Boeingom 737 MAX 8 sigurno. Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s izvršnim direktorom Boeinga Dennisom Muilenburgom, od kojega je dobio jamstva da je zrakolov siguran te da ih ne treba prizemljiti, potvrdila su dvojica dužnosnika.

Aktualno Drama kod francuske obale: Zapalio se pa potonuo teretni brod pun automobila i goriva +0 Grande America (Screenshot:Twitter/Premar Atlantique) Svijet Drama kod francuske obale: Zapalio se pa potonuo teretni brod pun automobila i goriva 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene