Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavila ih mornarička operacij

Broj uspješnih gusarskih napada u Somaliji opada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspješni napadi gusara na brodove u somalskim teritorijalnim vodama u snažnom su padu otkako je u prosincu počela europska mornarička operacija, izjavio je za AFP francuski viceadmiral Gerard Valin.

No Valin, zapovjednik vojnog područja Indijskog oceana upozorio je da je potrebno angažirati još brodova i ostvariti bolju koordinaciju kako bi se osiguralo područje Roga Afrike od napada 'discipliniranih' i 'vrlo profesionalnih' gusara. 'Oni su u svojim akcijama sve vještiji. Riječ je o pripadnicima paravojnih snaga koji su vrlo profesionalni', ustvrdio je francuski viceadmiral.

Pročitajte i ovo Joe Biden nakon smrti vojnika Više od 30 ljudi poginulo u osvetničkim napadima SAD-a, čekaju se idući koraci: "Ovo je početak našeg odgovora" Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

Prošle su godine somalski gusari izveli 165 napada, u kojima su uspjeli oteti 43 broda, među kojima i saudijski supertanker Sirius Star dug 330 metara. Iz izvora europske mornaričke operacije 'Atalante' doznaje se kako je od početka ove godine bilo samo 17 napada, od kojih su uspješna bila samo tri, zahvaljujući ophodnim brodovima iz dvanaest zemalja i boljoj međusobnoj koordinaciji. Posljednji oteti brod bio je njemački Longchamp, koji je prevozio plin, koji je otet 29. siječnja s 13 članova posade.

Dva dana prije toga su francuski marinci s fregate Floreala uhitili devet gusara pri pokušaju zauzimanja jednog broda, čime se broj uhićenih gusara u siječnju popeo na 36, dok ih je u cijeloj prošloj godini uhićeno 57.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene