Novoosnovana stranka Brexit, koja je pobijedila tradicionalne britanske stranke na nedavnim izborima za Europski parlament, skoro je u petak osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu.

Galerija


Glavna oporbena Laburistička stranka pobijedila je stranku Brexit, koja je tek osnovana u travnju, sa samo 683 glasa u naknadnim izborima u gradu Peterboroughu, prema rezultatima objavljenima rano u petak.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Politički potres u Londonu: Theresa May na rubu suza potvrdila ostavku! "Odlazim 7. lipnja"

"Značajan rezultat za našu stranku staru osam tjedana. Ako možemo doći toliko blizu našem cilju (u Peterboroughu), onda niti jedno mjesto u parlamentu nije sigurno", stoji na Twitteru stranke Brexit.

Rezultati su došli samo par sati prije nego premijerka Theresa May treba službeno podnijeti ostavku kao čelnica Konzervativne stranke uslijed njenog neuspjeha da postigne dogovor o brexitu, tri godine nakon što se Velika Britanija izjasnila kako želi izaći iz Europske unije.

Stranka Brexit koju je osnovao populist i bivši čelnik britanske Nezavisne stranke, Nigel Farage, pomela je konkurenciju na europskim izborima, osvojivši 29 mjesta u Europskom parlamentu. Konzervativci su dobili samo četiri, a laburisti deset mjesta.

Pobjednica izbora u Peterboroughu, laburistica Lisa Forbes, osvojila je 10,484 glasa, dok je kandidat Brexita, predizborni favorit, osvojio 9,801 glas. Konzervativci su dobili 7,243 glasa. Forbes je poručila kako je rezultat iz Peterborougha poraz za stranku Brexit i njenu "politiku razdvajanja", a čelnik laburista Jeremy Corbyn naglasio je kako rezultat pokazuje nezadovoljstvo "užasnim" brexitom koji su proveli konzervativci. (Hina)

Dačić pisao na novčanici dolara "Kosovo je Srbija", pa dobio packu od SAD-a