Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski mornari koji su dva tjedna dana bili iranski zatočenici vratili su se u četvrtak kući nakon što je u srijedu iranski predsjednik najavio njihovo iznenadno puštanje.


Petnaestero Britanaca otvorilo je šampanjac i presvuklo se u čiste odore još u avionu British Airwaysa, javlja associated Press.

Vezani članci Slika nije dostupna Iran: 'Izjave britanskih marinaca su namještene' Slika nije dostupna 'Povratak kući je ostvarenje našeg sna'

Iran nije dobio ono glavno što je tražio, javnu ispriku zbog
britanskoga ulaska u iranske teritorijalne vode. Britanija je uporno tvrdila da su mornari bili u iračkim vodama, a i oslonila se na tihu diplomaciju radi oslobađanja svojih ljudi.

Britanski je premijer Tony Blair pozdravio njihov dolazak i rekao kako s Iranom nije sklopljen nikakav dogovor radi oslobađanja.

"Želim jasno reći, bilo je to bez pregovora i bez ikakva posebnog dogovora", rekao je Blair ispred svoje rezidencije u Downing Streetu u trenutku slijetanja zrakoplova u zrakoplovnu luku Heathrow.

Skupina oslobođenih mornara nasmiješena je pozirala fotografima na aerodromu, a onda su vojnim helikopterima prevezeni u bazu u Chivenoru u Devonu, četristotinjak kilometara jugozapadno od Londona na sastanak s obiteljima i informativni razgovor s vojnim vlastima, javio je Reuters.

U Teheranu je Ali Akbar Velajati, glavni savjetnik iranskoga vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija rekao da je Iran ostvario "svoj cilj" u ovome slučaju, te potvrdio da je Velika Britanija službenome Teheranu poslala pismo isprike, javio je France Presse.

Britanski premijer Blair rekao je u četvrtak i da su s Iranom otvoreni novi i zanimljivi oblici komunikacije. "Razumno bi bilo da ih nastavimo njegovati", rekao je. "No međunarodna zajednica mora ostati apsolutno čvrsta u nametanju svoje volje, bilo to u vezi s nuklearnim oružjem ili s potporom bilo kojem dijelu iranskoga režima, osobito kad je usmjeren protiv demokratskih vlada", prenio je AP.