Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanski marinci stigli kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski mornari koji su dva tjedna dana bili iranski zatočenici vratili su se u četvrtak kući nakon što je u srijedu iranski predsjednik najavio njihovo iznenadno puštanje.

Petnaestero Britanaca otvorilo je šampanjac i presvuklo se u čiste odore još u avionu British Airwaysa, javlja associated Press.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iran: 'Izjave britanskih marinaca su namještene' Slika nije dostupna 'Povratak kući je ostvarenje našeg sna'

Iran nije dobio ono glavno što je tražio, javnu ispriku zbog
britanskoga ulaska u iranske teritorijalne vode. Britanija je uporno tvrdila da su mornari bili u iračkim vodama, a i oslonila se na tihu diplomaciju radi oslobađanja svojih ljudi.

Britanski je premijer Tony Blair pozdravio njihov dolazak i rekao kako s Iranom nije sklopljen nikakav dogovor radi oslobađanja.

"Želim jasno reći, bilo je to bez pregovora i bez ikakva posebnog dogovora", rekao je Blair ispred svoje rezidencije u Downing Streetu u trenutku slijetanja zrakoplova u zrakoplovnu luku Heathrow.

Skupina oslobođenih mornara nasmiješena je pozirala fotografima na aerodromu, a onda su vojnim helikopterima prevezeni u bazu u Chivenoru u Devonu, četristotinjak kilometara jugozapadno od Londona na sastanak s obiteljima i informativni razgovor s vojnim vlastima, javio je Reuters.

U Teheranu je Ali Akbar Velajati, glavni savjetnik iranskoga vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija rekao da je Iran ostvario "svoj cilj" u ovome slučaju, te potvrdio da je Velika Britanija službenome Teheranu poslala pismo isprike, javio je France Presse.

Britanski premijer Blair rekao je u četvrtak i da su s Iranom otvoreni novi i zanimljivi oblici komunikacije. "Razumno bi bilo da ih nastavimo njegovati", rekao je. "No međunarodna zajednica mora ostati apsolutno čvrsta u nametanju svoje volje, bilo to u vezi s nuklearnim oružjem ili s potporom bilo kojem dijelu iranskoga režima, osobito kad je usmjeren protiv demokratskih vlada", prenio je AP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene