Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontraproduktivno

Britanci imaju novu definiciju ekstremizma: Mogla bi ugroziti slobodu govora

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Čak i prije nego što je nova definicija ekstremizma objavljena, kritičari su upozoravali da bi mogla biti kontraproduktivna.

Britanska vlada objavljuje u četvrtak novu definiciju ekstremizma kao odgovor na erupciju zločina iz mržnje protiv židova i muslimana nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada, unatoč upozorenjima da bi ona mogla ugroziti slobodu govora.

Nova definicija navodi da je ekstremizam "promicanje ili napredovanje ideologije utemeljene na nasilju, mržnji ili netoleranciji", čiji je cilj uništavanje temeljnih prava i sloboda, kao i potkopavanje liberalne parlamentarne demokracije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prethodilo joj je obraćanje naciji premijera Rishija Sunaka poslije propalestinskih prosvjeda u Londonu, na kojima je bilo uhićenih zbog antisemitizma, kao i izoliranih incidenata nasilja.

Pročitajte i ovo Plinovod Od padova kroz prozor do zatajenja srca Što se to događa u ovoj naftnoj kompaniji? Preminuo četvrti visokorangirani menadžer, svi umrli pod neobičnim okolnostima

Sunak je rekao da britansku multietničku demokraciju namjerno potkopavaju i islamistički i krajnje desničarski ekstremisti te da je potrebno učiniti više kako bi se riješio problem.

Antisemitski incidenti porasli su za 147 posto u 2023. i dosegnuli rekordne razine, potaknuti napadima 7. listopada, prema Community Security Trustu, dobrotvornoj organizaciji koja štiti židovske zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tell Mama, grupa koja prati antimuslimanske incidente, objavila je prošloga mjeseca da su zločini iz mržnje protiv muslimana također porasli za 335 posto od napada u listopadu prošle godine.

"Današnje mjere osigurat će da vlada nenamjerno ne pruži platformu onima koji namjeravaju potkopati demokraciju i uskratiti temeljna prava drugim ljudima", rekao je Michael Gove, ministar za zajednice koji je vodio proces izrade nove definicije ekstremizma.

"Ovo je prva u nizu mjera za borbu protiv ekstremizma i zaštitu naše demokracije", poručio je.

Britanija već zabranjuje skupine za koje smatra da su uključene u terorizam, a podržavanje ili članstvo u tim organizacijama je kazneno djelo. Militantna palestinska skupina Hamas je među 80 međunarodnih organizacija koje su zabranjene.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svjetski dan bubrega Tek šest posto zna da je ozbiljno bolesno: Nema simptoma, ne boli i bolest dugo može ostati neprepoznata

Grupe koje će biti identificirane kao ekstremističke nakon "stroge" procjene tijekom sljedećih nekoliko tjedana, neće biti podvrgnute nikakvim radnjama prema kaznenim zakonima te će im i dalje biti dopušteno održavanje prosvjeda.

No vlada im neće osigurati nikakva sredstva niti bilo koji drugi oblik angažmana. Trenutačno nijedna skupina nije službeno definirana kao ekstremistička prema prethodnoj definiciji koja je bila na snazi ​​od 2011.

Gove je u intervjuu u nedjelju rekao da su neke nedavne velike propalestinske marševe u središtu Londona organizirale "ekstremističke organizacije" i da bi izgubile potporu građana da se znalo tko su organizatori.

Pročitajte i ovo Plinovod Od padova kroz prozor do zatajenja srca Što se to događa u ovoj naftnoj kompaniji? Preminuo četvrti visokorangirani menadžer, svi umrli pod neobičnim okolnostima

Čak i prije nego što je nova definicija ekstremizma objavljena, kritičari su upozoravali da bi mogla biti kontraproduktivna.

Nadbiskup Canterburyja, duhovni poglavar Anglikanske zajednice, Justin Welby upozorio je u srijedu da nova definicija nosi rizik od novih podjela.

Welby i nadbiskup Yorka Stephen Cottrell naveli su u zajedničkom priopćenju u utorak da se "riskira nerazmjerna usmjerenost na muslimanske zajednice, koje već doživljavaju povećane razine mržnje i zlostavljanja".

"To bi moglo narušiti veliku dragocjenost ove zemlje - slobodu govora i mogućnost izražavanja snažnog neslaganja", rekao je Welby za BBC Radio u srijedu.

Više od 50 preživjelih žrtava islamističkih napada u Britaniji također je potpisalo pismo upozoravaju da je "neodgovorno" od nekih političara što izjednačavaju ekstremiste s "velikom većinom britanskih muslimana koji osuđuju takvo nasilje".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene