Približava se najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Većina hrvatskih građana na taj dan na stolovima ima šunku. Čime se sve slade i koliko stoji uskrsna košarica, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.
Podijelite
Mladi luk, rotkvica, šunka i jaja - tržnice su već pune uskrsnih delicija. Kupci se pripremaju.
"Za ljude koji imaju prosječnu plaću i umirovljenike vrlo je zahtjevno priuštiti si to", rekla je Vesna iz Osijeka.
Iako je šunka skupa, 15 eura je kilogram, tradicija će se održati - ipak će se naći na stolovima Slavonaca.
"Uvijek priredimo malo, bar 20 dekagrama", kazala je Anka.
"Pa kako budemo mogli, tako ćemo si i priuštiti. Uvijek je bilo, pa će biti", kaže Ivanka.
Domaća šunka može biti i nešto jeftinija ako je proizvodite sami, ali i iziskuje puno truda i rada.
"Od samog soljenja, dimljenja, sušenja. Ona se mora iscijediti, osloboditi vode da biste dobili kvalitetno meso kasnije", objasnio je Mato Kelić.
Svaki kraj Hrvatske ima svoju uskrsnu tradiciju - Slavonci šunku, a Istrani špalete.
"Prednja noga od praščića. Za Uskrs se jede špaleta, i to najviše kuhana. Malo se treba otkuhati jer bude friška. Nije još dosta suha i onda se lijepo opkuha i ohladi špaleta, luk ili skalonja, to se nosi na blagoslov", rekla je Manda iz Pule.
"20 eura kilogram špaleta? Nije baš jeftino. Kad malo promislim u kunama, to je puno. Dosta, ali tko voli, nek' izvoli", smatra Veljko.
Proizvođači se ne slažu da je domaće skupo.
"Oni misle - dođeš na njivu i samo nabereš. A što treba dok dođe do stola? Prvo treba pripremiti zemlju, nagnojiti, sjemenje je skupo, zaštita, nafta, obraditi to. Ne može se ručno, to sve mehanizacija radi, normalno", objašnjava prodavačica Sofija Agić.
Ističu da će zbog velike potražnje za Uskrs cijene biti niže.
Uskrsna košarica ako je kupujete u Slavoniji po članu obitelji stajat će vas 30-ak eura, a u Istri 10-ak eura više.