Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanska kraljica i slovenski 'sajam taštine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski kraljevski par završio je u četvrtak ujutro svoj prvi posjet Sloveniji koji je protekao u znaku potvrde dobrih odnosa ali istodobno, kako ocijenjuju slovenski mediji, bio i prilika za 'sajam taštine' domaćih političkih elita.

Od visokih gostiju koji su ispraćeni uz najviše vojne počasti u ljubljanskoj zračnoj luci 'Jože Pučnik' oprostili su se predsjednik Danilo Tuerk sa suprugom Barbarom i članovi diplomatskog zbora, nakon čega je zrakoplov s 82-godišnjom britanskom kraljicom Elizabetom II. i njezinim pet godina starijim suprugom, vojvodom Filipom od Edinburgha odletio prema Bratislavi, gdje ih ugošćuje slovački predsjednik Ivan Gašparović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog kraljice Elizabete u Ljubljani nestašica frakova Slika nije dostupna Kraljica dolazi u Sloveniju

Britanski kraljevski par doputovao je u svoj prvi posjet Sloveniji u utorak popodne, a kraljica je u svom govoru na banketu na Brdu kod Kranja iste večeri pohvalila napredak Slovenije od stjecanja samostalnosti, ljepotu zemlje, te partnerstvo slovenskih i britanskih vojnika u misijama na Kosovu, u Iraku i Afganistanu.

Kraljicu su drugog dana posjeta oduševljeno pozdravile tisuće Ljubljančana tijekom njezine šetnje središtem grada, a simbolično joj je darovan konj lipicanac iz ergele Lipica uz granicu s Italijom. 

>> Zbog kraljice Elizabete u Ljubljani nestašica frakova

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk zahvalio je suverenu jedne od najstarijih europskih monarhija na pomoći koju je Velika Britanija pružila Sloveniji kao jednoj od najmlađih europskih država na njezinu putu prema Europskoj uniji i NATO savezu. Slovenski mediji pozorno su u protekla tri dana slikom i riječima opisivali dolazak kraljice Elizabete kao najglamurozniji događaj od nastanka mlade države.

Iako je protekao u savršenom redu i bez većih protokolarnih kikseva, dolazak britanskog kraljevskog para napunio je i trač-rubrike slovenskih novina jer ga je tamošnja politička elita shvatila i kao priliku za odmjeravanje snaga u osjetljivom vremenu tranzicije, dok teku pregovori o sastavljanju nove vlade.

Najviše nezadovoljstva u vladi sadašnjeg premijera Janeza Janše izazvao je popis gostiju za banket s kraljevskim parom na koji je predsjednik Danilo Tuerk uvrstio samo premijera Janeza Janšu i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela s njihovim partnericama. Na njemu se nije našao nijedan od ministara u Janšinoj vladi, ali je na susret s kraljicom pozvan kompletan Tuerkov kabinet s bračnim partnerima, što je u aktualnoj vlasti shvaćeno kao neka vrsta protokolarnog poniženja od strane predsjednika koji je na lanjskim izborima dobio dvije trećine glasova, porazivši kandidata desnice Alojza Peterlea.

Slovenski mediji skloniji desnici tvrde da takav predsjednikov 'gaf' nije bio slučajan, a tjednik 'Demokracija' koji izdaje Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) čak je napisao da je Tuerk na večeru s kraljicom pozvao 'trojku' lidera bivše slovenske komunističke partije.

Time je tjednik aludirao na činjenicu da su na večeru s kraljicom bili pozvani Milan Kučan, Janez Kocijančič i Borut Pahor koji su - ne u isto vrijeme - vodili stranku nastalu na ruševinama negdašnjeg Saveza komunista Slovenije (ZKS). Slovenski promatrači smatraju međutim da je unatoč 'specifičnom' izboru uzvanika, Tuerkovo pozivanje spomenutih ličnosti i njihovih supruga bilo sasvim primjereno i da je odgovaralo protokolarnim pravilima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene