Francuska, Italija i Danska dale su prvu podršku britanskom prijedlogu za europsku pomorsku misiju koja bi osiguravala plovidbu Hormuškim tjesnacom, a što je odgovor na iransku zapljenu britanskog tankera.

Galerija


Potpora iskazana na sastanku europskih izaslanika u Bruxellesu odudara od mlakog odgovora europskih zemalja na sličnu američku inicijativu iz lipnja u okviru NATO-a. Europljani su tada bili suzdržani strahujući od zaoštravanja američko-iranskih napetosti.

"Britanski zahtjev, za razliku od onog iz Washingtona, olakšava okupljanje Europljana", rekao je neimenovani diplomat i dodao "Sloboda plovidbe je bitna, ona nema veze s američkom kampanjom maksimalnog pritiska na Iran".

Inicijativa ne bi izravno uključila Europsku uniju, NATO ili Sjedinjene Države, objasnili su britanski dužnosnici.

Iran zaplijenio britanski tanker Stena Impero (Foto: AFP) Nenaoružani američki zrakoplov nadzire Hormuški tjesnac, SAD šalje 500 vojnika u Saudijsku Arabiju

Iranski ratni brod (Foto: Arhiva/AFP) Novi incident u Hormuškom tjesnacu: Iran zaplijenio jedan i zaustavio drugi britanski tanker

Misija bi osim brodova uključivala i zrakoplove, rekli su britanski ministri vanjskih poslova i obrane u razgovoru s kolegama iz Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke.

Nizozemska također razmatra britanski prijedlog, a zanimanje su pokazale Švedska, Poljska i Njemačka.

Predviđeni su sastanci na tu temu s ministrima iz Španjolske i Švedske, piše Reuters.

Misija zaštite vitalnog plovidbenog puta za izvoz sirove nafte mogla bi biti pod zajedničkim francusko-britanskim zapovjedništvom, rekao je diplomat.

Bez obzira u kojem obliku bila, misiju trebaju odobriti parlamenti u nekima od tih zemalja, kažu diplomati. (Hina)

Boris Johnson ne podnosi EU, no jako voli Hrvatsku: "Još se sjećam dobrih vina, ne znam zašto se ne prodaju u Londonu. Vi ih sve popijete?"