Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom trajanja afere Watergate, koja je na kraju dovela do smjene Richarda Nixona s dužnosti predsjednika, prema dokumentima State Departmenta objavljenim ovoga tjedna, tadašnji sovjetski predsjednik Leonid Brežnjev Nixonu je poslao tajnu poruku potpore.


Brežnjev je napisao kako je uvjeren da američki predsjednik "neće pokleknuti pod pritiskom".

Vezani članci Rusi u Istri zahtijevaju prekid rata u Ukrajini - 2 Rusi u Istri traže prekid rata: "Mirno nebo za svu djecu - Ukrajino, uz tebe je ruski narod" Putovanje Ponuda je na stolu, ali hoće li Vladin projekt zaživjeti? Iz Zavoda za zapošljavanje otkrivaju koliki je interes

Poruku je Nixonu prenio tadašnji sovjetski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Dobrinin. U bilješkama koje prethode poruci, Dobrinin je zapisao kako je sovjetski predsjednik Nixonu predlagao da pokuša "održati samokontrolu i snagu" u vođenju vanjske politike. 

Moskva je isprva pridavala vrlo malu pozornost aferi Watergate, no kako je, piše Dobrinin, skandal sve više dobivao na težini te je izbio na površinu, sovjetski se Politbiro zabrinuo da bi takav razvoj događaja mogao narušiti u to vrijeme poboljšane odnose između SAD-a i SSSR-a, napisao je Dobrinin u bilješkama.

- Bez sumnje, postoje neke osobe, ne samo u Sjedinjenim Državama, koje pretpostavljaju da Richard Nixon neće biti u stanju podnijeti pritisak te da će se pod njim slomiti, poručio je tada, prema bilješkama Dobrinina, Brežnjev Nixonu. 

- No, drago nam je što možemo primijetiti da nemate namjeru pružiti im to zadovoljstvo.

Nixon mu je, polagano odgovarajući, rekao kako želi zahvaliti
Brežnjevu "na činjenici da je, možda i jedini među čelnicima drugih zemalja, uključujući i zemlje saveznice, pronašao jednostavne ljudske riječi kojima mu želi iskazati svoju potporu i podići moral", napisao je Dobrinin u svojim bilješkama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju