Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brežnjev pružio potporu Nixonu za vrijeme afere 'Watergate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom trajanja afere Watergate, koja je na kraju dovela do smjene Richarda Nixona s dužnosti predsjednika, prema dokumentima State Departmenta objavljenim ovoga tjedna, tadašnji sovjetski predsjednik Leonid Brežnjev Nixonu je poslao tajnu poruku potpore.

Brežnjev je napisao kako je uvjeren da američki predsjednik "neće pokleknuti pod pritiskom".

Pročitajte i ovo Volodomir Zelenski - 4 Sastanak s ministrima Zelenski: "Suradnja s EU-om ključna za pobjedu, Kijevu treba obrambena podrška" Slika nije dostupna Pozivaju poljoprivrednike Zagrebačka županija dijeli potpore zbog štete od tuče u dvjema općinama: Gotovo tri milijuna kuna

Poruku je Nixonu prenio tadašnji sovjetski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Dobrinin. U bilješkama koje prethode poruci, Dobrinin je zapisao kako je sovjetski predsjednik Nixonu predlagao da pokuša "održati samokontrolu i snagu" u vođenju vanjske politike. 

Moskva je isprva pridavala vrlo malu pozornost aferi Watergate, no kako je, piše Dobrinin, skandal sve više dobivao na težini te je izbio na površinu, sovjetski se Politbiro zabrinuo da bi takav razvoj događaja mogao narušiti u to vrijeme poboljšane odnose između SAD-a i SSSR-a, napisao je Dobrinin u bilješkama.

- Bez sumnje, postoje neke osobe, ne samo u Sjedinjenim Državama, koje pretpostavljaju da Richard Nixon neće biti u stanju podnijeti pritisak te da će se pod njim slomiti, poručio je tada, prema bilješkama Dobrinina, Brežnjev Nixonu. 

- No, drago nam je što možemo primijetiti da nemate namjeru pružiti im to zadovoljstvo.

Nixon mu je, polagano odgovarajući, rekao kako želi zahvaliti
Brežnjevu "na činjenici da je, možda i jedini među čelnicima drugih zemalja, uključujući i zemlje saveznice, pronašao jednostavne ljudske riječi kojima mu želi iskazati svoju potporu i podići moral", napisao je Dobrinin u svojim bilješkama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene