Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbrojavanje je počelo

Brazilci ljuti na Svjetsko prvenstvo. Evo zašto!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme priprema za Svjetsko prvenstvo u Brazilu obilježeno je nizom prosvjeda i štrajkova u toj južnoameričkoj državi.

Brazilska policija već godinu dana ima pune ruke posla s prosvjednicima i štrajkašima koji su bijesni, jer je ogromni novac uložen u Svjetsko prvenstvo u nogometu, dok nacija doslovno grca u dugovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Kako ste proslavili povijesni uspjeh Hrvatske na SP-u? Slika nije dostupna U 22 godine 24 poginulih VIDEO Brazilci upozoravaju navijače: U oceanu vreba velika opasnost!

Stanovnici diljem Brazila na ulicama već godinu dana ukazuju da se u svjetski spektakl uložilo daleko više novca nego u bilo koji drugi segment javnog života, poput zdravstva, obrazovanja, stanovanja... Prosvjedi su ponekad bili toliko žestoki da su se često pretvarali u krvave pirove. Tijekom nereda je poginulo najmanje šest osoba, a ozlijeđene su stotine.

Mnogi stanovnici smatraju da ulaganje ogromne količine novca nije primjereno za državu čiji stanovnici grcaju u dugovima i teško žive. Stotine tisuća Brazilaca počeli su izlaziti na ulice izražavajući svoj bijes protiv 15 milijardi dolara troškova za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva, još u lipnju 2013. godine. U međuvremenu, broj prosvjednika povećao se na više od milijun.

Isprva su prosvjedi organizirani protiv podizanja cijena karata javnog prijevoza u Sao Paulu, nakon čega su se proširili na druge gradove i zahvatili goruću temu - ogromni trošak za organizaciju Prvenstva.

Prosvjednici se već godinu dana sukobljavaju s policijom, koju su gađali Molotovljevim koktelima i kokosovim orasima, a ona im je odgovarala suzavcem i gumenim mecima, prevrnuti su i zapaljeni automobili, razbijani su izlozi trgovina... Mnogi su iz sukoba izlazili krvavih lica.

Rastjerivanje suzavcem nastavilo se kroz cijelu godinu. Tako je brazilska policija prošli tjedan rastjerala suzavcem blizu stadiona u Braziliji, prosvjed Indijanaca i sudionika društvenih pokreta protiv Svjetskog prvenstva u nogometu.

Naoružani lukovima i strijelama: 'Ne želimo prvenstvo'

Policajci su se okomili na više od tisuću prosvjednika, među kojima djecu i starce, kako bi im spriječili pristup stadionu Mane Garrincha. Neki prosvjednici uzvratili su bacanjem kamenja na stotine policajaca.

Nešto prije, približno 500 indijanskih poglavica među kojima slavni Raoni, zaštitnik Amazonije, popelo se na krov parlamenta braneći prava svog naroda.

Poglavica Raoni Metuktire (84), legendarna figura otpora domorodačkog naroda u Brazilu, bio je među prosvjednicima. 'Za koga je Svjetsko prvenstvo? Za nas nije!', vikao je jedan prosvjednik na zvučnik. 'Ne želim prvenstvo, želim novac za obrazovanje i zdravstvo!', uzviknuo je on.

Bio je to samo jedan u nizu prosvjeda i štrajkova u nekoliko sektora, vozača autobusa, profesora, policajaca.

Napadnut autobus s igračima: 'Zemlja je prepuna sirotinje, a vi brinete o nogometu!'

Kad je nogometna reprezentacija Brazila započela završne pripreme u Teresopolisu, njihov su autobus okružili i napali prosvjednici.

Ljuta horda demonstranata okružila je autobus koji je prevozio igrače iz Rio de Janeira do trening kampa u planinskom radu Teresopolisu.

Štrajkači koriste pozornost koju Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu uživa kako bi zatražili bolje plaće i bolje radne uvjete. Prvo su usporili autobus, potom ga nekoliko puta udarili te nalijepili desetke letaka sa sloganima protiv World Cupa.

'Svjetsko prvenstvo je postalo prioritet ove zemlje u trenucima dok je zemlja prepuna sirotinje. Nemamo posla, nemamo normalno zdravstveno osiguranje, ljudi žive u šatorima. Nedostaju škole, užas', ljutio se jedan od prosvjednika.

Marš kroz poslovnu četvrt: Pogledajte koliko je siromašnih!'

Prošli je mjesec nekoliko tisuća prosvjednika marširalo kroz poslovnu četvrt Sao Paola prosvjedujući protiv skupe organizacije svjetskog prvenstva, te sve većeg siromaštva u zemlji.

'Ne želimo svjetsko prvenstvo, već hranu i krov na glavom,' vikali su prosvjednici prolazeći pored luksuznih dućana, ureda i zgrada.

Srećom, tog puta prosvjedi su prošli mirno i bez većih incidenata. 'Državne vlasti mogu poslati na nas vojsku i policiju, ali ako se neće brinuti za nas, male ljude, neće biti niti svjetskog prvenstva,' kazao je jedan od prosvjednika.

Prosvjedi su nerijetko bili i izrazito nasilni, zbog čega su vojska i policija u stanju pripravnosti i već danima uvježbavaju akcije 'čišćenja'.

Za sigurnost 850 milijuna dolara

Brazilska Vlada zasigurno je još više razljutila svoje sunarodnjake kada je objavila podatak da će samo na osiguranje utrošiti 850 milijuna dolara, za koje mnogi Brazilci smatraju da si ne mogu priuštiti.

Za sigurnost nogometaša, gostiju i navijača brinut će se 57.000 vojnika te oko 100.000 policajaca i zaštitara.

Cijenu toga plaćaju ionako osiromašeni građani. A sve se to neminovno odrazilo na njihovu egzistenciju. Već neko vrijeme vrtoglavo rastu cijena stanarine i ostalih usluga u Brazilu, upravo zbog Svjetskog prvenstva. Veliki broj građana zbog toga je doslovno ostao bez krova nad glavom.

Zbog teške ekonomske situacije više od 4.000 ljudi, koji su članovi Pokreta beskućnih radnika (MTST) nastanili su se u šatorskom naselju u blizini gradilišta stadiona 'Arena Sao Paulo' u Sao Paulu.

'Broj obitelji u kampu stalno se povećava. U početku nas je bilo oko 2.000, a sada dvostruko više. Vlada je uložila ogroman novac u infrastrukturu za SP umjesto da rješava stambena pitanja svojih građana,' kazala je jedna od članica pokreta Natalia Szermeta.

I pred samo Svjetsko nogometno prvenstva diljem Brazila održavaju se brojni prosvjedi protiv održavanja World Cupa.

Najžešći su prosvjedi u Sao Paulu, gdje će hrvatska reprezentacija 12. lipnja otvoriti SP protiv Brazila, a prosvjedi su održani u Rio de Janeiru, Recifeu, Brasiliji te nizu drugih gradova.

Prosvjednici barikadama i zapaljenim gumama blokiraju glavnu ulicu u Sao Paulu, a potom se sukobljavaju s policijom. Nemiri su povremeno eskalirali u nasilje i vandalizam i u drugim gradovima.

U glavnom gradu Brasiliji prosvjednici su upali u jednu od zgrada javne uprave, dok su u Recifeu, gdje će Hrvatska 23. lipnja igrati protiv Meksika, pljačkaši iskoristili gužvu te 'počistili' nekoliko prodavaonica. U Recifeu je na ulice izašla i vojska, kako bi pomogla policiji smiriti situaciju.

'Nemamo namjeru uništavati stadione. Borimo se za veća prava radnika i bolje uvjete rada. Organizacija svjetskog prvenstva dodatno će nas osiromašiti, rekao je predstavnik 'Pokreta radnika'.

Glavni grad Brazila niti ne voli nogomet

Tijekom cijelog meteža oko SP-a u Brazilu, glavni grad Brasilia, dobio je monumentalni Nacionalni stadion Mane Garrincha, no veliko je pitanje tko će na tom stadionu igrati nakon završetka Svjetskog prvenstva, jer je najjači klub u Brasiliji tek - četvrtoligaš.

Nova brazilska prijestolnica, izgrađena u 60-tim godinama prošlog stoljeća, nema gotovo nikakvu nogometnu tradiciju, a većina od 2,7 milijuna njegovih žitelja u svom gradu nikad nije bila na nogometnoj utakmici.

Ova dva kluba igrala su na otvorenju novoga stadiona nazvanoga po čuvenom Mane Garrincha, koji prima čak 72.000 ljudi, a s cijenom od 600 milijuna dolara najskuplji je stadion Svjetskog prvenstva.

Suočavajući se s neprimjerenom rastrošnošću vlasti, ljutnja građana Brazila vjerojatno neće prestati završetkom Svjetskog prvenstva u njihovo državi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene