Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

KATAKLIZMIČNE NAJAVE: 1.700 diljem svijeta prijeti potapanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boston, Miami, New York te više od 1.700 drugih gradova suočeni su s rizikom potapanja zbog sve veće razine mora.

Prema studiji koju je objavio znanstveni časopis 'Proceedings of the National Academy of Sciences' najmanje 316 američkih gradova jednog će dana preplaviti more, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stara i oronula Sudarila se dva vlaka podzemne željeznice u New Yorku: Brojni ozlijeđeni Slika nije dostupna Velika prijetnja New Yorku prijeti najveća opasnost u njegovoj povijesti

Ugroženo je još 1.400 gradova. Studija ne otkriva razdoblje u kojem bi se to moglo dogoditi, ali tvrdi da je u opasnosti 25 posto područja Kalifornije, Floride, Louisiane, New Yorka, Sjeverne Karoline i Texasa.

>> Prijelomna točka: Rekordna razina ugljikova dioksida u atmosferi!

Poplavljivanje navedenih područja ne može se zaustaviti, ali može se usporiti smanjivanjem zagađivanja, tvrde znanstvenici. Predviđaju da će se razina mora u periodu od deset godina povećavati po 30 centimetara.

Tim koji je predvodio znanstvenik Benjamin Strauss zaključuje kako će razina mora rasti oko 1,30 metara na svaki stupanj Fahrenheita više zbog zagađenja ugljičnim dioksidom.

Koristeći te podatke, znanstvenici koji su provodili studiju zaključili su kako će se do 2053. godine, na području Miamija, Virginia Beacha, Sacramenta, Jacksonvillea, razina mora podići oko 1,20 metara.

'Stotine američkih gradova već su ugrožene poplavljenom budućnosti, a taj se broj brzo povećava. Sve je više gradova ugroženo zbog emisije ugljičnog dioksida u atmosferu', rekao je Strauss.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene