Obavijesti Video Pretražite Navigacija
400 dijelova na milijun

Prijelomna točka: Rekordna razina ugljikova dioksida u atmosferi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Količina stakleničkog plina ugljikova dioksida u atmosferi premašila je 400 dijelova na milijun (ppm) na mjernoj postaji na Havajima, po prvi puta otkad su 1958. godine na toj postaji počela mjerenja.

Objavila je to u petak američka agencija za oceane i atmosferu NOAA. Za mnoge znanstvenike razina od 400 ppm-a, što znači da u atmosferi ima 400 molekula ugljikova dioksida na milijun molekula zraka, predstavlja simboličnu prijelomnu točku u porastu razine tog plina za koji se vjeruje da pridonosi globalnom zagrijavanju. "To je važno jer je riječ o prijelomnoj točki koja pokazuje stabilan porast razine ugljikova dioksida u atmosferi", rekao je James Butler iz NOAA-a.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali kada se obilježava Svjetski meteorološki dan? Odgovor otkriva meteorolog Čačić Toplinski valovi tijekom proljeća - 4 Gotovo 40 stupnjeva Ove dvije europske države gore, vrućine bi mogle oboriti povijesni toplinski rekord: "Nikada nismo osjetili ovakvo što u travnju"

>> Širenje zamrznutog mora oko Antarktike zbog - globalnog zatopljenja

Razina ugljikova dioksida (CO2) od 400 ppm-a je isto tako važna u klimatskim pregovorima koji se održavaju pod okriljem UN-a jer ju je većina klimatskih znanstvenika označila kao opasnu. Godinama su mnogi znanstvenici upozoravali da se razina ugljikova dioksida mora zadržati ispod 350 ppm-a kako bi u ovom stoljeću porast globalne temperature ostao manji od dva stupnja Celzija.

Deseci mjernih postaja diljem svijeta prate razinu CO2, a stanica na Mauna Loi, vulkanskoj planini na Havajima, smatra se jednom od najvažnijih. "Instrumenti na Havajima pokazali su u četvrtak vrijednost od 400,03 ppm-a. Neke su arktičke postaje prije više od godinu dana izmjerile razine više od 400 ppm-a, a globalni prosjek razine ugljikova dioksida mogao bi se ustaliti na iznad 400 ppm-a sljedeće godine ili u bližoj budućnosti", rekao je Butler.

Bez obzira na to hoće li se te prognoze ostvariti, razine tog stakleničkog plina u Zemljinoj atmosferi već sada su najviše u posljednjih najmanje 800 tisuća godina, a možda i čak pet milijuna godina, navode znanstvenici. Koncentracije ugljikova dioksida na postaji Mauna Loa mjere se od 1958, kada je razina bila 317 ppm-a.

Tijekom posljednjih 800 tisuća godina razina CO2 varirala je između 180 i 280 ppm-a. Od početka Industrijske revolucije, porastom korištenja fosilnih goriva, razina CO2 počela je rasti do oko 290 ppm-a krajem 19. stoljeća. Tijekom 20. stoljeća stopa porasta se ubrzala, a do početka 21. stoljeća globalna razina ugljikova dioksida u atmosferi dosegla je 370 do 380 ppm-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene