Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva udruženja koja okupljaju Bošnjake Sjeverne Amerike oštro su u srijedu prosvjedovale upozoravajući kanadsko ministarstvo obrane da vrijeđa žrtve rata iz BiH budući su nabavili vojne mete u obliku ljudi naziva "Bosanac" koje su namijenjene za vježbe britanskih vojnika na njihovom teritoriju.


Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida (IGK) uputili su pismo kanadskom ministru obrane Jasonu Kenneyju, a dostavljeno je i medijima u BiH, nakon što su tamošnji mediji objavili da će britanski vojnici koji se obučavaju u Kanadi svoje umijeće pokazivati gađajući mete naziva Bosanac i Somalac koji u rukama drže strojnicu odnosno ručni bacač raketa.

Vezani članci Fadil Novalić Afera respiratori: Uhićen premijer Federacije BiH Fadil Novalić Granica, ilustracija BiH od 1. lipnja u potpunosti otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

"To je poniženje i uvreda za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka koji su došli u Kanadu uglavnom kao preživjele žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima", naveli su u pismu KBSA i IGK.

Pri tome su podsjetili da se ove godine navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata i upozorili da preživjele žrtve agresije i genocida "još više boli stašno poniženje njihovog nacionalnog identiteta korištenjem naziva 'Bosanac' za vojne mete".

Iz dva udruženja Bošnjaka su podržali kanadske oružane snage u misiji zaštite mira u svijetu, smatrajući ipak pogrešnim nabavku vojnih meta kojim se vrijeđaju državljani BiH. Zatražili su objašnjenje imenovanja vojnih meta i promjenu naziva te ispriku za diskriminirajući poteze.

Nakon što su kanadski mediji otkrili da su nabavljene vojne ljudske mete naziva Bosanac i Somalac, vojska je ubrzo uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale "BM" i "SM" što je skraćenica za bosanski i somalijski muškarac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook