Britanska vlada će od kraljice Elizabete II. tražiti da suspendira rad paralamenta, samo nekoliko tjedana prije roka za Brexit 31. listopada.

Galerija


Premijer Boris Johnson, kako javlja BBC News, planira održati govor pred kraljicom, u kojem će izložiti planove svoje vlade za Brexit, 14. listopada.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Otvorena birališta u Velikoj Britaniji: O ishodu ovisi novi referendum o Brexitu Boris Johnson (Foto: AFP) Johnson će ponovno pokušati pogurati svoj sporazum s EU-om u parlamentu

Britanski zastupnici u tom slučaju vjerojatno neće imati vremena izglasati ikakav zakon koji bi spriječio Johnsona i njegovu vladu da realiziraju Brexit bez dogovora s Bruxellesom.

"Jutros sam razgovarao s Njezinim Visočanstvom kraljicom kako bih zatražio završetak trenutnog zasjedanja parlamenta u drugom tjednu rujna, prije no što će novo zasjedanje parlamenta započeti u ponedjeljak 14. listopada kraljičinim govorom", napisao je Johnson u pismu zastupnicima, prenosi dpa.

Prekid u radu parlamenta koji uobičajeno traje nekoliko dana sada bi trajao 23 radna dana što bi onemogućilo oporbu u zaustavljanju izlaska zemlje iz Europske unije bez sporazuma, piše BBC.

Johnson obećava da će se brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom.

Ovim potezom bi se parlamentu ograničilo vrijeme za sprječavanje izlaska bez sporazuma, a on dolazi dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi brexit, piše Reuters.

Britanski parlament ponovno kreće s radom 3. rujna, a očekivalo se da će zasjedati dva tjedna prije prekida rada kako bi stranke imale svoje godišnje konferencije. U pravilu se parlament nakon tog perioda ponovno sastaje početkom listopada.

Glasnogovornica oporbenih laburista Diane Abbott je u srijedu kazala kako je Johnsonov prijedlog pokušaj puča.

"Boris Johnson pokušava napraviti puč u parlamentu. Protiv vas, glasača, i protiv političkih predstavnika. Za katastrofalan scenarij brexita bez dogovora", napisala je na svom Twitter profilu.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o "mračnom danu za britansku demokraciju".

Konzervativni zastupnik i protivnik Brexita u kampanji pred referendum 2016. Dominic Grieve nazvao je ovo "nečuvenim potezom". Upozorio je i da bi to moglo dovesti do glasanja o nepovjerenju vladi. "Vlada će pasti", rekao je Grieve za BBC. (Hina/D.I.)