Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U javnosti se pojavila videosnimka britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona na kojoj omalovažava ulogu britanskog saveznika Saudijske Arabije na Bliskom istoku te ih optužuje da ''igranje posredničkih ratova'' i zlouporabu islama u političke svrhe.


Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozitivno je govorio o odnosima Velike Britanije i Saudijske Arabije tijekom gostovanja u BBC-jevu Andrew Marr Showu u nedjelju ujutro. No, samo par dana ranije, na konferenciji u Rimu, Johnson je rekao da su Saudijska Arabija i Iran ušle kao marionete u susjedne države, piše Independent.

Vezani članci Hutski pobunjenici Hutski pobunjenici napali zračnu luku u Saudijskoj Arabiji, zapalio se civilni zrakoplov Boris Johnson (Foto: AFP) Novinarka optužila Borisa Johnsona da ju je dirao po nozi: "Ispod stola sam osjetila njegovu ruku na bedru"

Video je snimljen na eventu Med 2 u Rimu, a prvi ga je objavio britanski Guardian. Na snimci se g. Johnson slaže s glavnim tajnikom Arapske lige i bivšim egipatskim ministrom vanjskih poslova Ahmedom Aboulom Gheitom koji je rekao: ''Problem je što zemlje koriste religiju kao instrument politike. To ne bi trebalo biti tako''.

Videosnimka objavljena je baš kada se premijerka Theresa May vratila iz posjeta Zaljevu gdje je bila pozvana na večeru s čelnicima Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina i Omana.

Na videosnimci Boris Johnson kaže: ''Postoje političari koji izvrću i zloupotrebljavaju religiju kako bi postigli svoje političke ciljeve. To je jedan od najvećih političkih problema u cijeloj regiji. Po meni je tragično da ne postoji dovoljno snažno vodstvo u tim zemljama, a to je i razlog zašto se ti ''posrednički ratovi'' cijelo vrijeme vode u toj regiji'', kazao je Jonhson te dodao da ne postoje dovoljno ''veliki karakteri'' koji su voljni ''uzdignuti se iznad svoje sunitske ili šijitske grupe''.  ''Zato imate Saudijce, Irance i sve pomalo koji se ubacuju i igraju ''posredničkih ratova''.

Takvi komentari ''razbili'' su dugotrajnu konvenciju među britanskim ministrima da ne kritiziraju ponašanje ključnih saveznika u Zaljevu. Britanska vojna industrija uvelike ovisi o izvozu u Zaljevske zemlje u kojima se nalazi i velik broj britanskih vojnih baza.

Boris Johnson bi ovog vikenda također trebao posjetiti regiju i suočiti se s pitanjima oko svojih izjava, posebice o islamu.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije rekao je: ''Ministar vanjskih poslova je u nedjelju na gostovanju vrlo jasno rekao da je Saudijska Arabija naš saveznik i da ih podupiremo u naporima da osiguraju svoje granice i zaštite svoj narod. Bilo kakva druga sugestija pogrešna je i pogrešno interpretira činjenice''.