Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineski borac protiv prisiline sterilizacije odslužio je zatvorsku kaznu.


Kinez, koji se proslavio tužbom u ime tisuća prisilno sterilizarnih žena i prisilnih pobačaja, od kojih su neki izvedeni nad osmomjesečnim fetusima, bit će oslobođen jer je odslužio zatvorsku kaznu, objavila je njegova supruga. Chen Guangcheng (39) proslavio se kada je ukazao javnosti na zloporabe sterilizacije i prisilnih pobačaja nad tisućama žena u istočnoj pokrajini Shandong.

Vezani članci Marko Vučetić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Žestoke reakcije na izjavu organizatorice riječkog Hoda za život: ''Žrtve silovanja treba zaštiti od silovatelja i onih koji podržavaju Hod'' Hod za slobodu u Sisku - 1 Dva hoda - za život i za slobodu: "Hodajte do birališta i zaustavimo ovo"

Njegova supruga Yuan Weijing objavila je da bi Chen, koji je slijep od rođenja, trebao biti oslobođen u četvrtak pošto je odslužio kaznu. Upozorila je da je policija postavila nadzorne kamere pred njihov dom i po selu u kojem žive te dvoji da će Chen biti slobodan. Chen Guangcheng osuđen je 2006. na četiri godine i tri mjeseca zatvora zbog 'remećenja javnog reda' i 'napada na privatno vlasništvo' jer je održao prosvjed i okupljanje pred svojim domom.

Samouki pravnik podnio je tužbu protiv prisilnih sterilizacija i prisilnih pobačaja u ime tisuća žena koje su im bile podvrgnute i postao jedan od 'bosonogih odvjetnika', kako se nazivaju pravni savjetnici koji istupaju u ime osoba kojima su prekršena ljudska prava. Chen Guangcheng je jedan od kandidata za Nobelovu nagradu 2010., a 2006., američki tjednik Times svrstao ga je među 100 istaknutih osoba. (Hina)