Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BONO MARJANOVIĆ ZA DNEVNIK.HR

Zašto je baš Francuska tako često na meti terorista? Stručnjak tvrdi – postoji jedan vrlo jasan i zastrašujući razlog

Bono Marjanović (Foto: Dnevnik Nove TV)
Bono Marjanović (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV
Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović za DNEVNIK.hr komentirao je okolnosti napada u Strasbourgu te općenito sigurnosnu situaciju u Francuskoj.

Napad na adventski sajam u Strasbourgu, u kojem su poginule dvije osobe, a ranjeno ih je najmanje 14, ponovno je otvorio mnoga pitanja o sigurnosti u Europi. Po zadnjim informacijama koje je iznio pariški tužitelj Rémy Heitz, dvije su osobe preminule, dok je za treću proglašena klinička smrt.

Pročitajte i ovo Krvavi napad u Strasbourgu (Foto: AFP) Dvoje mrtvih i najmanje 13 ranjenih Krvavi napad u Strasbourgu: "Terorizam je još jednom pogodio Francusku, napadač je uzviknuo Allahu Akbar" Napad su Strasbourgu (Foto: AFP) NAPAD NA BOŽIĆNOM SAJMU Potresna svjedočanstva iz Strasbourga: "Čovjek je ležao na tlu, a oko njega krv i čahure metaka..."

"Prema izjavama svjedoka, napadač je prilikom napada uzviknuo Allahu Akbar", kaže Heitz, koji je napad nazvao terorizmom. Potvrđeno je i kako su uhićene četiri osobe bliske osumnjičenom.

Ovim smo povodom razgovarali sa stručnjakom za sigurnost Bonom Marjanovićem, koji je za DNEVNIK.hr komentirao okolnosti ovakvih napada te zašto je Francuska tako često na meti terorista.

"Sama po sebi Francuska je njima (teroristima, op. a.) vrlo zanimljiva, to je poznata zemlja, Pariz i Strasbourg su gradovi poznati praktički na cijeloj zemaljskoj kugli. Počinitelji koji stoje iza ovakvih napada mogu biti sigurni da će se vijest o tome proširiti po cijelom svijetu.

Jedan od osnovnih ciljeva terorizma jest upravo širenje straha, pa na ovaj način oni to pokušavaju postići. Što se tiče toga da je konkretni počinitelj u Strasbourgu bio na određenom popisu koji sugerira da bi ga trebalo držati pod nadzorom, to je sada stvar njihovih službi sigurnosti. Malo mi je, istina, nepojmljivo da osoba koja je na njihovoj, da tako kažemo, najcrnjoj listi nije u vrijeme blagdana bila pod povećanim nadzorom.

S druge strane, sigurnosne službe moraju imati dojavu da će napad biti pokušan, moraju imati nešto temeljem čega bi opravdali svoje djelovanje po tom pitanju. To je zapravo cijelo vrijeme igra mačke i miša.

Ako je imao nekog pomagača, sudionika u napadu, onda možemo govoriti o propustu sigurnosnog sustava, ali ako je riječ o 'vuku samotnjaku', onda je taj obavještajni dio anuliran."

Kazao je i kako do ovakvih napada često dolazi u Francuskoj "zbog porijekla dobrog dijela stanovništva, a dio njih usto je i u kriminalnim aktivnostima. Odatle do napada nije daleki korak, pogotovo ako je prisutna određena indoktrinacija".

Aktualno Hrvatski europarlamentarci zabrinuti i u šoku: ''Zaspala sam u 3 ujutro, a u 7 su me probudile sirene'' +0 Policija u Strasbourgu (Foto: AFP) Hrvatska Hrvatski europarlamentarci zabrinuti i u šoku: ''Zaspala sam u 3 ujutro, a u 7 su me probudile sirene'' 1/1 >>

Aktualno Što je to tako posebno u Nespresso dućanu? Nespresso boutique Nespresso boutique Foto: Sandro Sklepić U Nespresso boutiqeu možete isprobati 28 vrsta kava U Nespresso boutiqeu možete isprobati 28 vrsta kava Foto: Sandro Sklepić Aeroccino uređaj koji mlijeko pretvara u pjenu Aeroccino uređaj koji mlijeko pretvara u pjenu Foto: Sandro Sklepić Nespresso boutique Nespresso boutique Foto: Sandro Sklepić Biljka Arabica Biljka Arabica Foto: Sandro Sklepić +3 Nespresso aparat za kavu Zdravlje & prehrana Što je to tako posebno u Nespresso dućanu? 1/9 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene