Bono Marjanović (Foto: Dnevnik Nove TV)
Bono Marjanović (Foto: Dnevnik Nove TV) Foto: Dnevnik Nove TV

Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović za DNEVNIK.hr komentirao je okolnosti napada u Strasbourgu te općenito sigurnosnu situaciju u Francuskoj.


Napad na adventski sajam u Strasbourgu, u kojem su poginule dvije osobe, a ranjeno ih je najmanje 14, ponovno je otvorio mnoga pitanja o sigurnosti u Europi. Po zadnjim informacijama koje je iznio pariški tužitelj Rémy Heitz, dvije su osobe preminule, dok je za treću proglašena klinička smrt.

Vezani članci Slika nije dostupna Što dosad znamo o ubojici iz Strasbourga: Policija ga za dlaku uhvatila prije napada Pucnjava u Strasbourgu (Foto: AFP) Svjedok užasa u Strasbourgu: "Vidio sam čovjeka kako leži s dvije rane u glavi"

"Prema izjavama svjedoka, napadač je prilikom napada uzviknuo Allahu Akbar", kaže Heitz, koji je napad nazvao terorizmom. Potvrđeno je i kako su uhićene četiri osobe bliske osumnjičenom.

Ovim smo povodom razgovarali sa stručnjakom za sigurnost Bonom Marjanovićem, koji je za DNEVNIK.hr komentirao okolnosti ovakvih napada te zašto je Francuska tako često na meti terorista.

"Sama po sebi Francuska je njima (teroristima, op. a.) vrlo zanimljiva, to je poznata zemlja, Pariz i Strasbourg su gradovi poznati praktički na cijeloj zemaljskoj kugli. Počinitelji koji stoje iza ovakvih napada mogu biti sigurni da će se vijest o tome proširiti po cijelom svijetu.

Jedan od osnovnih ciljeva terorizma jest upravo širenje straha, pa na ovaj način oni to pokušavaju postići. Što se tiče toga da je konkretni počinitelj u Strasbourgu bio na određenom popisu koji sugerira da bi ga trebalo držati pod nadzorom, to je sada stvar njihovih službi sigurnosti. Malo mi je, istina, nepojmljivo da osoba koja je na njihovoj, da tako kažemo, najcrnjoj listi nije u vrijeme blagdana bila pod povećanim nadzorom.

S druge strane, sigurnosne službe moraju imati dojavu da će napad biti pokušan, moraju imati nešto temeljem čega bi opravdali svoje djelovanje po tom pitanju. To je zapravo cijelo vrijeme igra mačke i miša.

Ako je imao nekog pomagača, sudionika u napadu, onda možemo govoriti o propustu sigurnosnog sustava, ali ako je riječ o 'vuku samotnjaku', onda je taj obavještajni dio anuliran."

Kazao je i kako do ovakvih napada često dolazi u Francuskoj "zbog porijekla dobrog dijela stanovništva, a dio njih usto je i u kriminalnim aktivnostima. Odatle do napada nije daleki korak, pogotovo ako je prisutna određena indoktrinacija".

Hrvatski europarlamentarci zabrinuti i u šoku: ''Zaspala sam u 3 ujutro, a u 7 su me probudile sirene''

Što je to tako posebno u Nespresso dućanu?