Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmlađu članicu Europske unije čeka još mnogo posla da osigura bolji život koji očekuju građani koji sada vide da Bruxelles nije novi "Beograd", a EU integracija koje se treba bojati, kako su ih plašili pred ulazak, navodi u četvrtak ljubljansko "Delo" koje je posvetilo više priloga dvogodišnjici ulaska Hrvatske u EU, pa i svoj glavni dnevni komentar.


"Hrvati nisu u EU ušli s prevelikim veseljem, pa još uvijek postoje neki koji bi radije iz nje izašli, ali bi bez sredstava iz europskih fondova Hrvatska na brojnim međunarodnim ljestvicama bila još niže nego što je", navodi vodeći slovenski list, te upozorava na ekonomske i druge probleme koji zbog članstva nisu nestali preko noći, osobito na spori gospodarski oporavak, nezaposlenost i nisku konkurentnost.

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus Zaraznija mutacija stigla nam vrlo blizu: Susjedi otkrili prvi slučaj indijskog soja koronavirusa Zrakoplov Ryanaira (Foto: AFP) Ryanair dolazi u Zagreb dva mjeseca ranije od planiranog, letovi već od 39 kuna

"U Bruxellesu kažu da je Hrvatska dobra učenica, mada ponekad nedisciplinirana i tvrdoglava, te uvjerena da je najveća od najvećih. Ali tako je to u svakom partnerskom odnosu, gdje partneri upoznavaju dobre i loše osobine druge strane. Hrvatska ipak polako EU počinje vidjeti kao mogućnosti i priliku, a tako Hrvatsku vidi i EU", navodi slovenski list.

PRIJETI JOŠ VEĆI ODLAZAK MLADIH IZ HRVATSKE 'Plaće su 10 puta veće'

Podaci Europske komisije pokazuju da će Hrvatska ove i slijedeće godine imati skromni rast BDP-a koji dolazi nakon dugog razdoblja pada, Hrvatska se uz to susreće s rastom deficita, visokom nezaposlenošću i odlaskom mladih u inozemstvo, a uz to je duboko ideološki podijeljena iako ankete pokazuju da je zadnje što bi obični ljudi željeli politički ostrašćeno raspravljanje o "ustašama i partizanima", navodi dopisnik lista iz Zagreba Dejan Vodovnik.

Središnji prioritet Hrvatske u sadašnjem je trenutku ulazak u Schengenski prostor, ali će za to trebati nešto više vremena, među ostalim i zbog neriješenih graničnih pitanja sa susjednim državama, navodi "Delo".

Hrvatske granice "s većinom susjednih država privremeno su definirane", ali ne postoje konačni međudržavni spoprazumi, navodi "Delo".

"Postaje sve jasnijim da će se i određivanje granica Hrvatske sa Srbijom, BiH, te Crnom Gorom po svoj prilici naći u rukama arbitraža ili sudišta", procjenjuje slovenski list, te dodaje da odluku arbitražnih sudaca o svom graničnom prijeporu uskoro očekuju Slovenija i Hrvatska. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook