Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi veću kontrolu vlasti

Bolivijski predsjednik počeo štrajk glađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivijski predsjednik Evo Morales počeo je štrajk glađu s namjerom da prisili bolivijski Kongres na usvajanje izbornoga zakona koji bi mu trebao omogućiti bolju kontrolu vlasti.

'Suočen s nebrigom skupine neoliberalnih zakonodavaca, moram poduzeti ovaj korak', rekao je Morales. Moralesova stranka ima kontrolu u donjem domu parlamenta, ali u gornjem domu, Senatu, većinu ima oporba. Novi izborni zakon, koji je prošao na referendumu u siječnju, omogućio bi Moralesu novi petogodišnji predsjednički mandat i zajamčio 14 zastupničkih mjesta za domorodačko bolivijsko stanovništvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hugo Chavez 'Planiran atentat na Moralesa' Slika nije dostupna SAD osuđuje protjerivanje svog veleposlanika iz Bolivije

Morales, prvi Indijanac na čelu neke latinoameričke države, time bi stekao potpunu kontrolu nad svim polugama vlasti u državi. Oporbeni Senat stoga i dalje blokira usvajanje navedenog zakona.

Prošloga mjeseca Morales je izazvao 'buru' na konferenciji UN-a o narkoticima u Beču kada je demonstrativno stavio list koke u usta i tako pokazao da se ta biljka mora skinuti s međunarodnog popisa narkotika. Sada je krenuo obrnutim putem i odlučio da više ništa neće staviti u usta dok se ne usvoji prijeporni zakon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene