Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD osuđuje protjerivanje svog veleposlanika iz Bolivije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
State Department osudio je protjerivanje iz Bolivije američkog veleposlanika Philipa Goldberga kao "tešku pogrešku" štetnu za bilateralne odnose dviju zemalja kao i za borbu protiv trgovine narkoticima.

"Akcija predsjednika Eva Moralesa je teška pogreška koja ozbiljno šteti bilateralnim odnosima dviju zemalja.(...) Žalimo što je predsjednik Morales odabrao taj smjer", naveo je u priopćenju glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šest pokrajina buni se protiv vlade Eva Moralesa Slika nije dostupna Ahmadinedžad obećao Boliviji suradnju i milijardu dolara

Na sastanku u srijedu, bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca izvijestio je veleposlanika Philipa Goldberga da je predsjednik Evo Morales rekao da je on 'persona non grata', uz rok od 72 sata za napuštanje zemlje.

SAD daje najveću pomoć za razvoj Bolivije, najveće je tržište za bolivijski izvoz i pruža najveću pomoć u borbi protiv krijumčarenja narkotika, ističe u priopćenju State Department.

Moralesove optužbe na račun veleposlanika Goldberga, za kovanje "urote protiv demokracije" i ohrabrivanje raspada Bolivije, McCormack je odbacio kao "neosnovane".

Ta neopravdana akcija ulijedila je nakon neuspjeha bolivijske vlade da riješi prijetnje sigurnosti američkim operacijama protiv narkotika u pokrajini Chapare, što je dovelo do povlačenja osoblja agencije DEA, navodi State Department. McCormack je kazao da SAD još nisu odlučile o odgovoru ali razmatraju sve mogućnosti.

Do protjerivanja američkog veleposlanika dolazi u vrijeme održavanja protuvladinih demonstracija u Boliviji. Prosvjednici blokiraju ceste i zauzimaju zgrade u istočnim regijama zemlje, bogatim ležištima prirodnog plina. Oporbene skupine traže veću autonomiju za te regije i veću kontrolu nad prihodima od plina.

Oporba se protivi Moralesovim planovima da se prihodi od plina redistribuiraju među siromašnim i domorodačkim zajednicama u zemlji i provede agrarna reforma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene