Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog napada na Gazu

Bolivija proglasila Izrael terorističkom državom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivija je uvrstila Izrael na popis terorističkih država, u znak prosvjeda protiv izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Bolivijski predsjednik Evo Morales objavio je u srijedu tu odluku u prigodi susreta s učiteljima u gradu Cochabambi.

Pročitajte i ovo Projekili ispaljeni na Izrael Odgovor na ofenzivu Nema kraja borbama na Bliskom istoku: Raketom iz Gaze pogođena zgrada u izraelskom gradu Greta Thunberg na pro-palestinskom prosvjedu u Švedskoj - 3 Uoči Eurosonga Policija odvela Gretu Thunberg s propalestinskog prosvjeda: "Nećemo dopustiti da si operu savjest"

"Proglašavamo Izrael terorističkm državom", rekao je dodavši da ofenziva na Gazu "pokazuje da Izrael nije jamac načela poštovanja života i temeljnih prava koja uređuju miran i skladan suživot naše međunarodne zajednice".

VIDEO Djevojčica iz sata u sat objavljuje o bombardiranju Gaze

Bolivija je 2009. prekinula diplomatske veze s Izraelom nakon prethodne ubojite operacije u Gazi, kao i druge latinskoameričke zemlje radikalne ljevice, među kojima Venezuela i Kuba.

La Paz je ipak dosad poštovao ugovor iz 1972. po kojemu izraelski državljani mogu slobodno ući u Boliviju. Nakon Brazila i Ekvadora prošlog tjedna, u utorak su Čile, Peru i Salvador pozvali "na konzultacije" svog veleposlanika u Izraelu.

Čile je pak izraelske vojne operacije nazvao "kolektivnim kažnjavanjem civila u Gazi" a susjedni Peru je izrazio iskreno žaljenje što je "nastavkom izraelskih vojnih operacija u Gazi prekršeno primirje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene