Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika potražnja

Bliski istok najizloženiji manjku vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo polovica od 33 zemlje koje će biti najviše izložene nestašicama slatkovodnih zaliha do 2040. su na Bliskom istoku na kojem je ograničena raspoloživost površinskih slatkih voda, a potražnja je velika, upozoravaju stručnjaci koji su rangirali 167 zemalja.

Među deset zemalja koje su u svijetu najizloženije riziku značajnog smanjivanja površinskih slatkovodnih zaliha je čak osam s Bliskog istoka: Bahrein, Kuvajt, Palestina, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Saudijska Arabija i Oman.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Gazi Hamas objavio svoju ponudu za kraj rata, uključuje tri faze Slika nije dostupna ciljevi u iraku i siriji VIDEO Pokrenut val osvete: SAD kaže da je informirao Irak prije napada, stigao je oštar odgovor

Znanstvenici s instituta World Resources Institute (WRI) koji su sastavili prvi indeks zemalja prema raspoloživosti površinske vode, poput jezera i rijeka kažu da je upravo Bliski istok područje zemlje s najnesigurnijim izvorima vode. Ta regija već danas se uvelike oslanja na podzemne vode i desalinizaciju mora.

'Vodena mafija' na ulicama: Grad u kojem se pitka voda kupuje na crnom tržištu

Stručnjaci upozoravaju da se mora razmišljati i o mjerama poput recikliranja otpadnih voda. Prema analizi, četiri će države biti u idućih 25 godina suočene s posebno snažnim rastom nestašice voda a to su Čile, Estonija, Namibija i Bocvana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene