Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zasad nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti.


Planina Aso, japanski najveći aktivni vulkan, probudio se u ponedjeljak šaljući oblak dima dva kilometra u zrak. Turisti su evakuirani,a objavljena je dramatična snimka goleme erupcije.

Vezani članci Indonezija, erupcija vulkana (Foto: Demy Sanjaya / AFP) Drama u Indoneziji: Broj mrtvih porastao na 373, ozlijeđeno najmanje 1500 osoba, u tijeku je potraga za nestalima Vulkan Krakatoa (Foto: AFP) Najsmrtonosniji vulkan na svijetu: Krakatau 1883. eruptirao snagom većom od 13.000 atomskih bombi

Zasad nema izvješća o ozlijeđenima ili šteti, ali lokalne vlasti podigle su razinu opasnosti na tri od pet.

1592 metra visoka planina Aso nalazi se na japanskom otoku Kyushu te je popularna destinacija za planinarenje. Ujedno je i druga najveća planina u Japanu. Dužnosnici su izvijestili da je oko 30 ljudi bilo nedaleko vrha u trenutku erupcije, a, srećom, svi su uspješno evakuirani.

IZVANREDNO STANJE 'Probudio' se jedan od najopasnijih vulkana

Ukupno je stotinjak turista prevezeno na sigurno, a prema tvrdnjama meteorologa nije bilo nikakvih naznaka da će do eurpcije doći. Svi su pozvani na oprez zbog mogućeg pada kamenja.

Vulkanska aktivnost u Japanu intenzivirala se u posljednjih godinu dana. Prošle godine je u najvećoj vulkanskoj katastrofi u posljednjih 90 godina na planini Ontake poginulo 63 ljudi

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook