Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bjelorusija je u petak poručila svom savezniku Rusiji kako je spremna "odigrati svoju ulogu" oko planiranog američkog raketnog štita u istočnoj Europi, no nije precizirala na koji način, javile su agencije.


Rusija i Bjelorusija usprotivile su se američkim planovima, a jedan ruski general predložio je da, kao protumjeru, Rusija postavi svoje rakete na teritoriju Bjelorusije.

Vezani članci Vitalij Šišov Misterij u Kijevu: Nestali bjeloruski oporbeni aktivist poslije trčanja nije se vratio kući. Našli u ga obješenog u parku Prosvjedi u Minsku Masovna uhićenja na prosvjedu protiv posljednjeg europskog diktatora, više od 630 ljudi završilo u zatvoru

- Bjelorusija je spremna uključiti se u pitanja oko raspoređivanja američkog sustava za raketnu obranu u Europu, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu na sastanku u Minsku, kako navodi Reuters.

Dva su se čelnika suglasila i oko potrebe jačanja vojne, gospodarske i vanjskopolitičke suradnje, no ničim nisu dali naslutiti da se bivši sovjetski susjedi približavaju potpunom ujedinjenju.

Putinov posjet Bjelorusiji potaknuo je nagađanja kako bi mogao zatražiti osnivanje ujedinjene države kojoj bi bio na čelu nakon isteka predsjedničkog mandata iduće godine.

No, Lukašenko je izjavio da razgovori nisu urodili nikakvim
neočekivanim rezultatima, javlja Associated Press.

Nakon četverosatnih razgovora u četiri oko, Putin i Lukašenko održali su sastanak s vodećim dužnosnicima obiju država na kojem se razgovaralo o jačanju političkih, gospodarskih i vojnih odnosa.