Vijay Mallya (Foto: AFP)
Vijay Mallya (Foto: AFP) Foto: Afp

Vijay Mallyja nekad je bio poznat po životu na visokoj nozi, a bogatstvo u milijardama dolara stekao je proizvodnjom alkohola. Indija traži njegovo izručenje zbog prijevara, a baš poput Ivice Todorića i on se odlučio skloniti u London.


Britanska policija ove je godine dva puta uhitila Vijaya Mallyju, indijskog milijardera, no u oba slučaja pustili su ga uz jamčevinu i to već nakon nekoliko sati. Tajkun je odbacio sve optužbe tada kao i u ponedjeljak kada je počelo suđenje za njegovo izručenje Indiji.

"Puno puta sam rekao i opet ću; optužbe protiv mene su lažne i besmislene", izjavio je Mallyja pred novinarima ispred suda u londonskom Westminsteru.

Od svog je oca 1983. preuzeo vođenje United Breweries Group, poznate po proizvodnji popularnog piva Kingfisher. Velik dio novca uložio je u tim Formule 1 kao i u indijski kriket ligu.
No, to nije najveći problem jer istraga je usmjerena ponajprije na njegovu neslavno propalu zrakoplovnu kompaniju Kingfisher Airlines. Iako je bio drugi najveći avioprijevoznik u Indiji, Kingfisher Airlines se, pritisnut velikim gubicima, ugasio 2011. godine. Piloti i inženjeri nisu dobivali plaće, a tvrtka je od ugledne i uspješne ubrzo postala drugo ime za neuspjeh.

Mallyja tuži čak 17 banaka koje nastoje vratiti 1,3 milijarde dolara kredita koje su odobrile Kingfisher Airlinesu. Indijski istražitelji tvrde da je odbjegli tajkun umjesto u avioprijevoznika, novac preusmjerio u svoje druge kompanije i tako prevario kreditore.

Iako su banke u ožujku 2016. od indijskog Vrhovnog suda tražile da spriječi Vijayjev bijeg iz zemlje, on je bio brži od suda i uspio pobjeći u Veliku Britaniju.

"Ja sam međunarodni biznismen i često putujem", napisao je tada na Twitteru.
Uoči najnovijeg suđenja poručio je kako nigdje nije pobjegao već se vratio u Englesku gdje službeno živi od 1992. godine.

Traženi tajkun je zbog svojih problema sa zakonom ispao s Forbesove liste najbogatijih ljudi u Indiji. Posljednji put kad je na njoj bio, 2013. godine, bogatstvo mu se procjenjivalo na 750 milijuna dolara, piše CNN.
 

Vezani članci Koronavirus u Indiji Prva indijska covid pacijentica ponovno zaražena Munja, ilustracija Kobni selfie: Od udara munje poginulo 11 osoba, većinom mladi