Sudski čekić/Ilustracija (Foto: M. Stolt/DPA/PIXSELL)
Sudski čekić/Ilustracija (Foto: M. Stolt/DPA/PIXSELL)

Guatemalanski sud je u srijedu osudio bivšega vojnika na 5160 godina zatvora zbog masakra 171 čovjeka, što se smatra jednim od najgorih zločina u 36-godišnjem građanskom ratu u toj zemlji.


Tužitelji kažu kako je Santos Lopez sudjelovao u masovnim ubojstvima 1982. godine gotovo svih muškaraca, žena i djece u poljoprivrednom selu Dos Erres. Lopez je optužen da je bio dio elitne Specijalne ophodnje Kaibilesa koja je poslano u Dos Erres da pronađu pripadnike gerilske skupine koja je presijecala vojni konvoj.

Vezani članci Osmrtnica na ogradi obiteljske kuće Smiljane Srnec u Palovcu (Foto: Goran Stanzl/Pixsell) Jezivi zločin koji donedavno nismo mogli ni zamisliti: Evo što sve dosad znamo o ubojstvu u Međimurju, o kojem se priča i diljem svijeta Chris Brown (Foto: Pixsell) Problematični reper i bivši Rihannin dečko u Parizu uhićen zbog optužbi za silovanje

Kada ophodnja nije pronašla gerilce ili oružje, izvukli su seljane iz njihovih domova i prema tužiteljima, silovali mnoge djevojke. Kako bi prikrili silovanje, ubijali su gotovo sve koji su tamo živjeli.

Masakr je proveden tijekom režima bivšeg guatemalanskoga vojnog diktatora Efraina Riosa Montta koji je umro u travnju, pod optužbom za genocid u akciji tijekom jedne od najkrvavijih faza sukoba koji je trajao od 1960. do 1996. godine. (Hina)