Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guatemalanski sud je u srijedu osudio bivšega vojnika na 5160 godina zatvora zbog masakra 171 čovjeka, što se smatra jednim od najgorih zločina u 36-godišnjem građanskom ratu u toj zemlji.


Tužitelji kažu kako je Santos Lopez sudjelovao u masovnim ubojstvima 1982. godine gotovo svih muškaraca, žena i djece u poljoprivrednom selu Dos Erres. Lopez je optužen da je bio dio elitne Specijalne ophodnje Kaibilesa koja je poslano u Dos Erres da pronađu pripadnike gerilske skupine koja je presijecala vojni konvoj.

Vezani članci Seth Lookhart Zubar iz noćne more napokon ostao bez posla zbog snimke koju je sam snimio i poslao prijateljima Josip Ćelić (Foto: Dnevnik.hr) Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić: "Znamo identitet krijumčara iz Slatine Pokupske, na tragu smo mu"

Kada ophodnja nije pronašla gerilce ili oružje, izvukli su seljane iz njihovih domova i prema tužiteljima, silovali mnoge djevojke. Kako bi prikrili silovanje, ubijali su gotovo sve koji su tamo živjeli.

Masakr je proveden tijekom režima bivšeg guatemalanskoga vojnog diktatora Efraina Riosa Montta koji je umro u travnju, pod optužbom za genocid u akciji tijekom jedne od najkrvavijih faza sukoba koji je trajao od 1960. do 1996. godine. (Hina)