Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Na 80 godina zatvora

Guatemala: Bivši diktator Rios Montt osuđen za genocid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši guatemalski diktator Jose Efrain Rios Montt proglašen je u petak krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti tijekom najkrvavije faze 36-godišnjeg građanskog rata u zemlji i osuđen je na 80 godina zatvora.

Stotine ljudi koje su ispunile sudnicu oduševljeno su dočekale presudu prema kojoj je Rios Montt osuđen na 50 godina zatvora za genocid i 30 godina za zločine protiv čovječnosti. Riječ je o prvoj presudi za genocid nekom bivšem čelniku države na koju ga je osudila vlastita država.

Pročitajte i ovo Snimke uništenja u Gazi Odbijen zahtjev Izraela Međunarodni sud donio presudu o izraelskom napadu na Gazu: "Moraju poduzeti hitne mjere..." Obitelj oplakuje mrtve u Gazi Ljudska prava Izvjestiteljica UN-a upozorila na ono što čini Izrael: ''Nikada nisam vidjela takav horor''

>> Sj. Koreja sve bliže cilju, mogla bi biti u stanju napasti SAD

Rios Montt (86) preuzeo je vlast u državnom udaru 1982. godine. Optužen je za provedbu politike "spaljene zemlje" u kojoj su njegovi vojnici masakrirali tisuće domorodačkih seljana za koje se sumnjalo da pomažu ljevičarske pobunjenike. On je na suđenju tvrdio da je nedužan.

Tužitelji su naveli da su se pripadnici guatemalskih snaga sigurnosti tijekom vladavine Rios Montta 1982. i 1983. "koristili silovanjima, mučenjima i podmetanjima požara kako bi 'oslobodili' Guatemalu od ljevičarskih pobunjenika".

Period vladavine Rios Montta najkrvavije je razdoblje u građanskom ratu u Guatemali koji je trajao od 1960. do 1996. i u kojemu je ubijeno 250 tisuća ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene