Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši guatemalski diktator Jose Efrain Rios Montt proglašen je u petak krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti tijekom najkrvavije faze 36-godišnjeg građanskog rata u zemlji i osuđen je na 80 godina zatvora.


Stotine ljudi koje su ispunile sudnicu oduševljeno su dočekale presudu prema kojoj je Rios Montt osuđen na 50 godina zatvora za genocid i 30 godina za zločine protiv čovječnosti. Riječ je o prvoj presudi za genocid nekom bivšem čelniku države na koju ga je osudila vlastita država.

Vezani članci Obilježavanje genocida u Srebrenici 2019. godine - 4 Duboke rane od najvećeg zla nakon Drugog svjetskog rata: "Kad smo krenuli iz sela samo mi je rekao - 'Čuvaj mi dijete'... To su mu bile posljednje riječi" Slika nije dostupna Mengistu proglašen krivim za genocid

>> Sj. Koreja sve bliže cilju, mogla bi biti u stanju napasti SAD

Rios Montt (86) preuzeo je vlast u državnom udaru 1982. godine. Optužen je za provedbu politike "spaljene zemlje" u kojoj su njegovi vojnici masakrirali tisuće domorodačkih seljana za koje se sumnjalo da pomažu ljevičarske pobunjenike. On je na suđenju tvrdio da je nedužan.

Tužitelji su naveli da su se pripadnici guatemalskih snaga sigurnosti tijekom vladavine Rios Montta 1982. i 1983. "koristili silovanjima, mučenjima i podmetanjima požara kako bi 'oslobodili' Guatemalu od ljevičarskih pobunjenika".

Period vladavine Rios Montta najkrvavije je razdoblje u građanskom ratu u Guatemali koji je trajao od 1960. do 1996. i u kojemu je ubijeno 250 tisuća ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook