Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH upozorila je prije dvadesetak dana MUP Republike Srpske da odbjegli pripadnici 'zemunskog klana' planiraju atentat na premijera Milorada Dodika, piše Pincom.info.


U službenoj informaciji proslijeđenoj vrhu MUP-a RS, SIPA navodi kako su njihova saznanja o planiranom atentatu 'utemeljena na konkretnim informacijama dobivenim u suradnji s drugim sigurnosnim agencijama'.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik: Najbolje je da se mirno raziđemo pa da RS bude samostalna Slika nije dostupna Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu'

'Granična policija BiH uhitila je Đorđa Vasiljevića (26), zvanog Atila, iz Beograda, s krivotvorenom osobnom iskaznicom na ime Aleksandar Švedić i o tome obavijestila SIPA-u. Vasiljević je prilikom ispitivanja rekao kako raspolaže informacijom da se priprema atentat na premijera RS u kojem je, zajedno s drugim osobama, trebao sudjelovat i on. Nije htio reći o kojim osobama je riječ, ali je rekao kako su glavni organizatori bivši šefovi ‘zemunskog klana'. SIPA je o tome već sljedećeg dana obavijestila MUP RS', tvrdi izvor Pressa RS.

Prema njegovim riječima, Vasiljević je želio razgovarati s 'povjerljivim osobama', kojima bi dao podatke o ostalim atentatorima, pa je predan Okružnom tužiteljstvu u Bijeljini.

Glavni tužitelj bijeljinskog Okružnog tužiteljstva Novak Kovačević potvrdio je kako je Đorđe Vasiljević Atila u iskazu govorio o tome da kriminalne grupe iz Zagreba i Sarajeva te pripadnici 'zemunskog klana' pripremaju atentate na neke od uglednijih političara u RS.

'Vasiljević je priveden zbog posjedovanja krivotvorene isprave. Na saslušanju je govorio o atentatu na pojedine visokopozicionirane političare u RS, ali u interesu istrage ne mogu vam reći o kojim osobama je riječ. Vasiljević je tvrdio kako je i on trebao sudjelovati u tome, ali da je pobjegao u BiH kako bi tražio azil. Istina je, međutim, da je on pobjegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gdje je izdržavao kaznu zbog razbojništva i još nekoliko drugih kaznenih djela, ali je uhićen na granici s lažnim ispravama. Trenutačno je u pritvoru i vjerojatno će biti izručen Srbiji', kaže Kovačević.

Prema informacijama Pressa RS, Vasiljević je bijeljinskim tužiteljima ispričao i neke pojedinosti o planiranom atentatu, koji je trebao biti izvršen u roku od 20 dana od dana Vasiljevićevog uhićenja.

Načelnik Uprave Kriminalističke policije RS Gojko Vasić kaže kako nema saznanja o mogućem atentatu na premijera, jer osiguranje najviših republičkih dužnosnika, među kojima je i premijer RS, nije u nadležnosti Kriminalističke policije. Vasić je, međutim, uvjeren da osobe koje osiguravaju premijera Dodika svoj posao rade na najvišoj razini.

'Premijer ima osiguranje 24 sata dnevno. Nisam upoznat s informacijama o mogućem atentatu, jer to nije u mojoj nadležnosti, ali pouzdano znam da sigurnost premijera Dodika nije ugrožena', rekao je Vasić.

Dodik je pak izjavio kako ga ne brinu informacije o navodnom pripremanju atentata na njega, jer ima puno povjerenje u MUP, policiju i organe sigurnosti Republike Srpske. Dodao je da se osjeća opušteno i sigurno.