Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Bivši šefovi 'zemunskog klana' planirali atentat na Dodika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna agencija za istrage i zaštitu BiH upozorila je prije dvadesetak dana MUP Republike Srpske da odbjegli pripadnici 'zemunskog klana' planiraju atentat na premijera Milorada Dodika, piše Pincom.info.

U službenoj informaciji proslijeđenoj vrhu MUP-a RS, SIPA navodi kako su njihova saznanja o planiranom atentatu 'utemeljena na konkretnim informacijama dobivenim u suradnji s drugim sigurnosnim agencijama'.

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade? Slika nije dostupna Izjave koje dižu buru Dodik: Najbolje je da se mirno raziđemo pa da RS bude samostalna

'Granična policija BiH uhitila je Đorđa Vasiljevića (26), zvanog Atila, iz Beograda, s krivotvorenom osobnom iskaznicom na ime Aleksandar Švedić i o tome obavijestila SIPA-u. Vasiljević je prilikom ispitivanja rekao kako raspolaže informacijom da se priprema atentat na premijera RS u kojem je, zajedno s drugim osobama, trebao sudjelovat i on. Nije htio reći o kojim osobama je riječ, ali je rekao kako su glavni organizatori bivši šefovi ‘zemunskog klana'. SIPA je o tome već sljedećeg dana obavijestila MUP RS', tvrdi izvor Pressa RS.

Prema njegovim riječima, Vasiljević je želio razgovarati s 'povjerljivim osobama', kojima bi dao podatke o ostalim atentatorima, pa je predan Okružnom tužiteljstvu u Bijeljini.

Glavni tužitelj bijeljinskog Okružnog tužiteljstva Novak Kovačević potvrdio je kako je Đorđe Vasiljević Atila u iskazu govorio o tome da kriminalne grupe iz Zagreba i Sarajeva te pripadnici 'zemunskog klana' pripremaju atentate na neke od uglednijih političara u RS.

'Vasiljević je priveden zbog posjedovanja krivotvorene isprave. Na saslušanju je govorio o atentatu na pojedine visokopozicionirane političare u RS, ali u interesu istrage ne mogu vam reći o kojim osobama je riječ. Vasiljević je tvrdio kako je i on trebao sudjelovati u tome, ali da je pobjegao u BiH kako bi tražio azil. Istina je, međutim, da je on pobjegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gdje je izdržavao kaznu zbog razbojništva i još nekoliko drugih kaznenih djela, ali je uhićen na granici s lažnim ispravama. Trenutačno je u pritvoru i vjerojatno će biti izručen Srbiji', kaže Kovačević.

Prema informacijama Pressa RS, Vasiljević je bijeljinskim tužiteljima ispričao i neke pojedinosti o planiranom atentatu, koji je trebao biti izvršen u roku od 20 dana od dana Vasiljevićevog uhićenja.

Načelnik Uprave Kriminalističke policije RS Gojko Vasić kaže kako nema saznanja o mogućem atentatu na premijera, jer osiguranje najviših republičkih dužnosnika, među kojima je i premijer RS, nije u nadležnosti Kriminalističke policije. Vasić je, međutim, uvjeren da osobe koje osiguravaju premijera Dodika svoj posao rade na najvišoj razini.

'Premijer ima osiguranje 24 sata dnevno. Nisam upoznat s informacijama o mogućem atentatu, jer to nije u mojoj nadležnosti, ali pouzdano znam da sigurnost premijera Dodika nije ugrožena', rekao je Vasić.

Dodik je pak izjavio kako ga ne brinu informacije o navodnom pripremanju atentata na njega, jer ima puno povjerenje u MUP, policiju i organe sigurnosti Republike Srpske. Dodao je da se osjeća opušteno i sigurno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene