Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Poraz Dodikove politike'

Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija sa zabrinutošću prati stanje u Bosni i Hercegovini, no ostaje pripravna pomoći toj zemlji kako bi se njena stabilnost učvrstila te kako bi se provele reforme koje su nužne za približavanje Uniji, izjavila je u Sarajevu visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Ona je u Sarajevo doputovala nakon što je u Banjoj Luci na sastanku s predsjednikom entiteta Republika Srpska dobila jamstva da neće biti organiziran planirani referendum kojim bi se doveo u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH.

Ashton je u Sarajevu nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH ponovila zadovoljstvo činjenicom da je Dodik na kraju povukao odluku o referendumu, no kazala je kako ima još puno problema s kojima se BiH mora što prije suočiti ukoliko želi nastaviti približavanje Europskoj uniji.

'EU sa zabrinutošću gleda na stanje u BiH. Želimo vidjeti da političari u ovoj zemlji usmjere svoju pozornost na obrazovanje, otvaranje novih radnih mjesta i gospodarstvo', kazala je Ashton. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je pitanje referenduma u RS skinuto s dnevnog reda, no upozorio je kako ovo nije i kraj svih problema u državi.

'Ovdje se dovode u pitanje odluke i ovlasti visokog predstavnika, državnih tijela vlasti utemeljenih odlukama parlamenta, postojanje genocida u Srebrenici. Nadam se da će uskoro početi rješavanje tog pravog i trajnog problema u BiH', kazao je novinarima Izetbegović očevidno aludirajući na kontinuitet politike kojom Dodik i vlasti RS nastoje otežati funkcioniranje države.

Potvrdivši kako 'za sada' odustaje od referenduma u RS, Dodik je kazao kako će se to pitanje ipak ponovo naći pred entitetskim parlamentom koji je i donio odluku o referendumskom izjašnjavanju.

'Ta odluka je političko stajalište parlamenta no u svjetlu dijaloga o strukturalnom dijalogu (o pravosuđu) bit će ponovo sagledana', kazao je Dodik u Banjoj Luci objašnjavajući kako je dobio jamstva da će se EU izravno uključiti u analizu stanja pravosudnog sustava u BiH i donošenje preporuka o mogućim preinakama.

Oporba u Republici Srpskoj odmah je Dodika optužila za prijevaru i kapitulaciju. Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić kazao je kako je ovo poraz za Dodika i njegovu politiku odnosno Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 'Bilo je jasno da referenduma neće ni biti sve dok je SNSD na vlasti', izjavio je Ivanić. Najavljena analiza pravosuđa, drži Ivanić, svakako bi uslijedila jer je to sastavi dio reformi koje traži EU.

Predsjednik Demokratske partije (DP) i nekadašnji predsjednik RS Dragan Čavić kazao je kako je Dodik dogovorom s Ashton potpisao kapitulaciju RS. 'Ovo je potpuni poraz politike Milorada Dodika', izjavio je Čavić novinarima.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, predsjednik SDP-a Zbijanje redova Ima li još šokova ovog petka? SDP se okupio na sjednici Predsjedništva Slika nije dostupna Politička kriza Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene