Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doživotni zatvor

Bivši ruandski čelnici dobili doživotnu kaznu zbog genocida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Ruandi je 1994. godine u samo 100 dana ubijeno oko 800 tisuća ljudi, uglavnom Tutsija.

Međunarodni kazneni sud za Ruandu (ICTR) osudio je u srijedu Matthieua Ngirumpatsea i Edouarda Karemeru na doživotnu kaznu zbog genocida 1994. godine, to jest ubijanja 800 tisuća ljudi u samo 100 dana, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Slika nije dostupna Masakr u Ruandi 'Master Z' dobio 20 godina zbog masakra nad plemenom Tutsi

Ngirumpatse je bio predsjednik tada vladajuće stranke Nacionalnog revolucionarnog pokreta za razvoj, dok je Karemera bio njegov zamjenik. ICTR je odlučio kako je Ngirumpatse bio dio udruženog zločinačkog pothvata s ciljem istrebljenja naroda Tutsija. Zemljom i strankom tada su dominirali Hutui, čiji su se umjereni pripadnici također našli među ubijenima u genocidu.

Oružje je u travnju 1994. godine dostavljeno paravojnoj skupini Interahamwe u hotelu u ruandskoj prijestolnici Kigaliju, i to uz Ngirumpatseovo odobrenje, rekli su suci. Tročlano sudsko vijeće ustvrdilo je kako se u tom trenutku moglo pretpostaviti da će oružje biti upotrijebljeno za ubijanje Tutsija.

'Sud zaključuje kako su silovanja i seksualni zločini izvršeni nad djevojkama i ženama Tutsija od strane vojnika i paravojske, uključujući i Interahamwu, prirodna i predvidljiva posljednica zajedničkog zločinačkog pothvata s ciljem uništenja etničke skupine Tutsija'  zaključio je sud. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene