Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP) Foto: Afp

Bivši reporter BBC-ja Paul Martin intervjuirao je Ratka Mladića tijekom rata i svjedočio u postupku protiv njega na Haškom sudu. "Od svih ratnih zločinaca i masovnih ubojica koje sam susreo u svojih 40 godina izvještavanja, Ratko Mladić bio je najstrašniji - bez ikakvih emocija i empatije. Psihopat," rekao je Martin.


Nakon presude Ratku Mladiću koju je 22. studenog izrekao Haški sud i nepravomoćno ga osudivši na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti, britanski novinar Paul Martin prisjetio se za Independent ratnih scena iz BiH.

"Dječji grobovi. Ističe se jedan s nogometnom loptom urezanom u nadgrobni spomenik. Radi se o grobu desetogodišnjeg dječaka kojeg je ubila granata u Sarajevu. Igrao se s prijateljima kod olupine automobila, a topovska granata zbrisala ih je s lica zemlje. Upoznao sam oca i sestru dječaka“, piše Martin, pa opisuje još jedno iskustvo iz opkoljenog Sarajeva.

Vezani članci Ratko Mladić (Foto: AFP) Prva poruka krvnika Mladića nakon presude: "Borit ću se dok sam živ, ovo je samo prvo poluvrijeme" Vlade Brkić (Foto: Dnevnik.hr) I nakon 26 godina čekaju pravdu: "Ratko Mladić prvo se okrvavio u Škabrnji"

“Srpski je snajperist na samo nekoliko metara od mene pogodio dječaka u ruku. Preživio je. U svom izrešetanom automobilu odjurio sam s njim do obližnje bolnice. Toliko sam se fokusirao na njega da sam zaboravio na svoju dužnost kao reportera“, napisao je Martin.

Dodaje da je bilo ubojstava na sve tri strane: “Vidio sam Srbe i Hrvate, žene i djecu, mrtve. Vidio sam pokolj u sukobima u Libanonu, Rumunjskoj, Gazi... Ali Mladić je bio od drugačiji od svih ratnih zločinaca koje sam sreo. Bez emocija i bez ikakva suosjećanja. Vidio sam to u njegovim hladnim, plavim očima i njegovoj opsjednutosti žrtvama. Bio je arhetipski psihopat", napisao je Martin.

S Mladićem se sreo na vrhu planine koji su, kaže, on i njegovi vojnici, kršeći navodno primirje, zauzeli od bošnjačkih boraca. Zapovjednik vojske bosanskih Srba obećao je u intervjuu da će uskoro osvojiti Sarajevo.

“Napomenuo sam mu da su sve tri strane potpisale sporazum sa UN-om prema kojem se zabranjuje korištenje bilo kakvih letjelica u ratu. General se zagledao u mene svojim bezizražajnim plavim očima i rekao da zapovjednik vojnih snaga bosanskih Srba ne jaše na magarcu. Nekoliko sekundi kasnije već je bio u zraku“, napisao je Martin.

Koliko je rat za Mladića bio samo igra, govori i sljedeći primjer.

"Mladić je toliko dugo služio u JNA da je poznavao veliki broj zapovjednika s bošnjačke i hrvatske strane. Nekad su razgovarali radiovezom. Pitao bi ih za zdravlje, za žene i djecu, a onda bi im rekao: za deset minuta poslat ćemo vas do pakla i natrag ili nešto slično“, napisao je Martin.

Dodao je i da je odnos Mladića sa Radovanom Karadžićem bio neugodan.

“Jednom sam, dok su obojica stajala ispred mene, upitao tko kome izdaje naredbe. Mladić je rekao da podnosi izvještaj, ali da je on komandant u tom ratu", piše Martin.

Kako kaže, jednom je helikopterom s njima otišao "da vidi masakr u srpskim selima".

“Kad smo sletjeli, vidjeli smo tijela 28 Srba. Karadžić se okrenuo i u kameru rekao: 'Ako se ovako nastavi, mislim da neće ostati muslimana u Bosni.'"

Radovan Karadžić osuđen je u prvostupanjskoj presudi na 40 godina, a Mladić na doživotni zatvor.