Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznanje u emisiji uživo

ŠOK NA RADIJU 'Ubio sam 18 ljudi. Prvi put sam plakao, a onda mi se svidjelo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako u emisiji ni u jednom trenutku nije otkrio svoj identitet, a nije spominjao ni imena svojih žrtava, policija je otkrila odakle je upućen telefonski poziv.

Bivši pripadnik čileanske vojske optužen je za ubojstvo nakon što se u srijedu javio telefonom u jednu radijsku emisiju i priznao da je sudjelovao u smaknuću 18 protivnika režima diktatora Augusta Pinocheta.

Pročitajte i ovo Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih Slika nije dostupna Doba straha i diktature Proglašeni mrtvima: 'Djeca tišine' zahtijevaju istinu!

Guillermo Reyes Rammsy (62) uhićen je u petak, nakon nevjerojatne telefonske ispovijesti, a policija ga je zasad optužila za ubojstvo dvaju pripadnika čileanske Socijalističke stranke Freddyja Taberne Gallegosa i Germana Palomina Lamasa 1973. godine, za vrijeme diktatora Augusta Pinocheta, piše Guardian.

Reyes se u srijedu javio u 'Ljubavnu izdaju', jednu od najpopularnijih čileanskih radijskih emisija, a odmah na početku voditelju Robertu Artiagoitíji kazao je da razmišlja o samoubojstvu. Nakon što je kratko govorio o svojim ljubavnim problemima, prešao je na sasvim drugu temu. Počeo je opisivati vlastitu upletenost u zločine, spominjući da je kao vojni novak sudjelovao u 18 egzekucija u vremenu nakon Pinochetovog vojnog udara i svrgavanja predsjednika Salvadora Allendea.

'Prvi put kad sam ubio nekoga sam plakao, no poručnik mi je rekao: Dobar vojnik, dobar vojnik, hrabar vojnik. A zatim bum, bum i tako opet. Drugi put mi se svidjelo. Uživao sam', ispričao je.

'Bum, bum, bum... Nisu bili bijele golubice'

U eteru je proveo sljedećih 20 minuta, opisujući kakvim je sve strahotama svjedočio kao vojnik. 'Sudjelovao sam u 18 smaknuća... Upucali bismo ih u glavu, a zatim bismo raznijeli leševe dinamitom kako ništa ne bi od njih ostalo, čak ni sjena', kazao je.

Iako u emisiji ni u jednom trenutku nije otkrio svoj identitet, a nije spominjao ni imena svojih žrtava, policija je otkrila odakle je upućen telefonski poziv i tako ga locirala, uhitila i podigla prijavu za ubojstvo spomenutih dvojice političara Taberne i Palomine.

Obojica su nedugo nakon vojnog puča 1973. bila uhićena i strpana u zatvor Pisagui u pustinji na sjeveru Čilea. Nakon vojnog suda Taberna je pogubljen u listopadu, a Palomina u studenome 1973. godine. Njihova tijela do danas nisu pronađena.

Tijekom razgovora s voditeljem Artiagoitíjom, Reyes je kazao da su ga indoktrinirali na vojnoj obuci. 'Poslali su me u Santiago i tamo me podučavali ekstremnom nasilju. Tu sam shvatio koliko čovjek može postati zao', rekao je. Tvrdi da je u egzekucijama bio prisiljen sudjelovati jer bi u suprotnom zbog neposluha njemu samom prijetilo smaknuće. 'Morao sam to raditi, ista ta vojska ubila bi i mene.'

Ipak, iz tona kojim je sve pripovijedao dalo se zaključiti da se nimalo ne kaje zbog počinjenih zločina.

Voditelj mu je u nekoliko navrata postavljao pitanja o tvrdnji da je samo izvršavao naredbe. 'A što je s vašom ljudskom odgovornošću?', upitao je.

'Ako bismo ih zatekli s oružjem, likvidirali bismo ih. Bum, bum, bum', odgovorio je Reyes. 'Pet hitaca i nema ih više. Nisu ni oni bili bijele golubice...', dodao je.

Prema procjenama, Pinochetov je režim smaknuo najmanje 3.000 političkih protivnika, a tisuću tijela ubijenih još uvijek nije pronađeno. Istražitelji se nadaju da bi im Reyesovo uhićenje moglo donijeti neke nove tragove u pogledu lociranja posmrtnih ostataka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene