Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Guverner Novog Meksika Bill Richardson okončao je kampanju za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nakon što je na stranačkim predizborima u Iowi i New Hampshireu završio na četvrtom mjestu, daleko iza tri glavne zvijezde - Hillary Clinton, Baracka Obame i Johna Edwardsa.


Richardson planira svoju odluku objaviti u četvrtak, izvijestio je Associated Press pozivajući se na dvoje bliskih guvernerovih
suradnika, koji su tražili da ostanu neimenovani.

Vezani članci Mladi borovi (Foto: Dnevnik.hr) Trčanjem za Boranku pomažete obnoviti šume: "Za svaki prijeđeni kilometar donirat ćemo jednu kunu" Slika nije dostupna Demokrati i službeno nominirali Baracka Obamu za predsjednika SAD

Iz stožera Richardsonove kampanje nisu željeli komentirati odluku guvernera, donesenu nakon sastanka njegovih najviših savjetnika u srijedu u Novom Meksiku.

Richardson (60) je u predsjedničkoj utrci bio kandidat s najbogatijom i najširom političkom biografijom, koja sjedinjuje iskustvo kongresnika, ministra, guvernera, veleposlaniku pri UN-u i diplomata za posebne misije.

Kao Hispanik, pridonio je raznovrsnosti demokratske kandidatske palete, koja ove godine uključuje ženu i Afroamerikanca, u utrci za mjesto predsjednika SAD koje je oduvijek pripadalo muškarcu, bijelcu.

No, sve mu to nije pomoglo da se nametne u kampanji, kojom od početka dominiraju senatori Hillary Clinton i Barack Obama, niti da ugrozi treće mjesto bivšeg senatora Johna Edwardsa.

Na predizborima u New Hampshireu, Richardson je osvojio pet posto glasova, a tjedna dana ranije u Iowi samo dva posto.

Prije njega iz demokratske utrke povukli su se senatori Joe Biden i Chris Dodd, nakon poražavajućih 1.0 posto, odnosno 0.02 posto glasova u Iowi.

Bill Richardson rođen je u Pasadeni, u Kaliforniji, od oca bankara iz Bostona i majke Meksikanke. Djetinjstvo provodi u Meksiko Cityu a školuje se u Massachusettsu, gdje 1971. diplomira međunarodne odnose na bostonskom sveučilištu Tufts. 

Prvo radi kao kongresni pomoćnik, a potom dolazi u State Department. Godine 1978. počinje političku karijeru i nastanjuje se u Novom Meksiku, s brojnom hispanoameričkom populacijom, gdje dobija izbore za Predstavnički dom Kongresa.

U administraciji predsjednika Billa Clintona bio je veleposlanik pri UN-u i ministar energetike. Poznat je kao vješt diplomat i pregovarač, sa strpljenjem, čvrstinom i kulturuloškom osjetljivošću koje je koristio kod oslobađanja američkih talaca u inozemstvu i za posebne misije od Kube i Sudana do Sjeverne Koreje. Trenutačno mu teče drugi guvernerski mandat do 2010. godine, nakon kojeg se ne može ponovo
kandidirati.

Njegovi najbliži pomoćnici se nadaju da će mu predsjednička kampanja, iako nije donijela puno glasova, pridonijeti reputaciji, kako bi jednoga dana mogao dodatno proširiti svoju biografiju.