Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ali ne odlaze na prvu liniju

Bili su diktatorova desna ruka, a sad su siva eminencija Islamske države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvu liniju šalju strane borce, ali unatoč 'paradi' za javnost, cijela moć samoproglašenog kaliftata u njihovim je rukama.

Kad je Abu Hamza, bivši sirijski vođa pobunjenika, pristao pridružiti se ISIS-u vjerovao je kako će u kratkom roku postati dijelom obećane islamističke utopije koje je mamila džihadiste iz cijelog svijeta. Umjesto roga našao se pod kontrolom cijelog niza sumnjivih Iračana koji su se kretali između bojišta.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Nećemo oklijevati" Amerikanci izveli zračne udare u Iraku, ubrzo stigla i jasna poruka Slika nije dostupna Bivši pripadnik ISIS-a "Mosul pada, Raka pada, borba džihadista se seli u Europu"

Kad se suprotstavio ostalima na jednom prošlogodišnjem sastanku zapovjednika Islamske države našao se u kućnom pritvoru po naređenju muškarca koji je cijeli sastanak proveo zamaskiran, slušajući i pišući bilješke.

Abu Hamza, koji je bio vođom Islamske države u maloj sirijskoj zajednici nikada nije otkrio prave identitete ostalih zapovjednika, no poznato je kako su svi oni nekada radili za Saddama Huseina, uključujući i spomenutog maskiranog muškarca koji je nekada radio za iračke obavještajne krugove da bi kasnije prešao među džihadiste, prenosi Independent.

VIDEO Divljaci opet na putu uništenja: Drevni grad pod zaštitom UNESCO-a razvalili maljevima

Unatoč navali stranih džihadista Islamska država je pod kontrolom bivših iračkih zapovjednika, tvrde stručnjaci za ovo područje. Oni su u skupinu donijeli svoju vojnu ekspertizu kao i informacije o tajnim krijumčarskim mrežama koje su 90-ih koristili za izbjegavanje sankcije, a koje danas Islamska država koristi za ilegalnu trgovinu naftom.

Abu Hamza, koji se sada koristi pseudonimom zbog straha za vlastitu sigurnost nakon bijega u Tursku, rekao je kako su u Siriji lokalni 'emiri' zapravo pod utjecajem Iračana koji donose stvarne odluke unutar samoproglašenog kalifata.

'Samo Iračani donose odluke i većina njih su bivši zapovjednici. Oni rade taktičke i bojne planove. Ali Iračani se ne bore. Na prvu crtu stavljaju strane borce', rekao je Abu Hamza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene