Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bijela kuća: Nismo odobrili mučenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bijela kuća u četvrtak je opovrgla novinska izvješća o tome da je ministarstvo pravosuđa 2005. tajnim memorandumima ovlastilo istražitelje CIA-u za uporabu okrutnih metoda ispitivanja osumnjičenih ze terorizam, iako je javno osudilo praksu mučenja ispitanika.

"Ova zemlja ne provodi torturu. Politika SAD jest da mi ne mučimo i mi to ne radimo", rekla je u četvrtak novinarima glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Položit će vijenac Obama danas na 'Ground Zero' u New Yorku Slika nije dostupna Proturječne informacije Obamin savjetnik: Da bi se predao, Osama je trebao biti gol!

The New York Times je izvijestio u četvrtak da je u veljači 2005. tada novi ministar pravosuđa Alberto Gonzales izdao tajni memorandum s mišljenjem kojim se CIA-i daju ovlasti za uporabu bolnih fizičkih i psiholoških taktika protiv osumnjičenih za terorizam, uključujući "šamaranje, simulirano utapanje i izlaganje ledeno niskim
temperaturama".

Tajno mišljenje, kojim se izrijekom odobrava kombinirana uporaba bolnih metoda, uslijedilo je nakon što se ministarstvo prethodno, u prosincu 2004., javno ogradilo od mučenja kao "zazornog", a administracija se povukla od tvrdnji o zakonitosti takve prakse.

Odgovarajući na upite o izvješću NY Timesa, Perino je potvrdila postojanje tajnog mišljenja ministarstva pravosuđa od 5. veljače 2005., no nije željela komentirati da li su njime dane ovlasti za spomenutu praksu ispitivanja. Ocijenila je kako u mišljenju ministarstva nije reinterpretirano pravo.

Tajna mišljenja, koja nisu nikada ranije otkrivena, skriveno su
naslijeđe drugog mandata predsjednika Georgea W. Busha i angažiranja ministra Gonzalesa, koji je 2004. prebačen s dužnosti pravnog savjetnika Bijele kuće, nakon pobune pravnih stručnjaka ministarstva protiv politike prisluškivanja i pritvaranja, piše NYT.

Kongres i Vrhovni sud opetovano su intervenirali u posljednje dvije godine kako bi nametnuli ograničenja kod ispitivanja, a administracija je odgovarala politički, napuštajući jedino ekstremne metode ispitivanja. No, tajna mišljenje ostala su na snazi i potvrđena su u više nedavnih memoranduma, dodaje NYT.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene