Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Prevladana politička kriza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveća poslijeratna politička kriza u Bosni i Hercegovini prevladana je, a uskoro se može očekivati i parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom, ocjena je koju danas donosi većina bosanskohercegovačkih medija.

Predstavnici šest političkih stranaka koje čine šaroliku vladajuću koaliciju u toj zemlji jučer su postigli suglasnost o novom poslovniku o radu parlamenta BiH što bi trebao biti uvod u rješavanje i preostalih otvorenih pitanja a posebice uspostave novog Vijeća ministara i reforme policije.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari"

Dogovor je na tragu zahtjeva visokog predstavnika Miroslava Lajčaka da se onemogući blokada rada parlamenta time što zastupnici jednostavno neće dolaziti na sjednice kako je to do sada često bio slučaj.

Problem tzv. entitetskog glasovanja na kojemu je inzistirala srpska strana riješen je tako da je za donošenje odluka potrebna suglasnost najmanje trećine zastupnika iz jednog entiteta koji nazoče sjednicama.

"Možemo računati da je u ovom trenutku riješena politička kriza i da možemo pristupiti izboru novog Vijeća ministara", izjavio je ovim povodom predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik kako ga citira "Dnevni avaz".

Dodik je dodao kako se stječe dojam da niti jedna od stranaka iz vladajuće koalicije nema ništa protiv povjeravanja novog mandata za sastav vlade sadašnjem predsjedatelju Vijeća ministara BiH u ostavci Nikoli Špiriću.

"Blizu smo toga da ga opet predložimo no obavit ćemo razgovor s njim da vidimo želi li on to", kazao je Dodik.

Sam Špirić nije izrijekom potvrdio je li spreman prihvatiti novi
mandat no istaknuo je kako "ne želi igrati po pravilima koje je
nametnuo visoki predstavnik".

"Svoj doprinos da se kriza riješi sam dao a na drugima je da misle o tome kome će ponuditi mandat", kazao je Špirić za banjalučke "Nezavisne novine".

Dok se sve potankosti dogovora postignutog u petak još analiziraju kako bi se vidjelo što će to točno značiti, povjerenik EU za proširenje Olli Rehn posebnom je izjavom pozdravio ovakav razvoj događaja.

"Dogovor političkih predstavnika predstavlja korak u pravom smjeru", izjavio je Rehn najavivši kako će početkom narednog tjedna putovati u Sarajevo da bi utvrdio je li postojanje političkog dogovora otvorilo vrata i za reformu policije.

Ta je reforma preduvjet kojega je Europska komisija postavila pred BiH radi potpisivanja SSP-a.

"Mogu najaviti da će se povjerenik Rehn sastati sa svim partnerima i odlučiti o mogućem parafiranju SSP-a", izjavio je Lajčak lokalnim medijima.

BiH je u ovom trenutku jedina zemlja u regiji koja nema nikakve ugovorne odnose sa EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene