Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni 1995. godine

BiH: Posmrtni ostaci 175 žrtava genocida prevezeni u Srebrenicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biti će pokopani 11. srpnja kada će biti obilježena 19. obljetnica genocida što su ga počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića

Posmrtni ostaci 175 Bošnjaka ubijenih u Srebrenici 1995. godine prevezeni su u srijedu iz mrtvačnice u mjestu Visoko kod Sarajeva u memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice, gdje će biti pokopani 11. srpnja kada će biti obilježena 19. obljetnica genocida što su ga počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Pročitajte i ovo SIPA (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Akcija SIPA-e U BiH uhitili sedam osoba, sumnjiče ih za ubojstvo 800 Bošnjaka u Srebrenici Slika nije dostupna EU odaje počast Srebrenici Catherine Ashton: 'Riječi ne mogu utješiti obitelji, zato moramo tražiti pravdu za žrtve'

Kamion s posmrtnim ostacima žrtava pronađenim u masovnim grobnicama diljem istočne Bosne na putu prema Srebrenici zaustavio se u Sarajevu gdje su ga pred zgradom predsjedništva BiH dočekale stotine ljudi među kojima su bili i brojni političari.

Šutnjom i molitvom odali su počast žrtvama među kojima je i jedan četrnaestogodišnji dječak, dok je najstarija identificirana žtrva starac koji je u trenutku kada je ubijen imao 79 godina.

'Nizozemski vojnici nisu djelovali kako bi spriječili genocid u Srebrenici'

U masi koja je u Sarajevu dočekala kamion s posmrtnim ostacima ubijenih srebreničkih Bošnjaka bila je i 60-godišnja Ajka Mujić.

'Tu mi je brat', kazala je Mujić i dodala kako je to zapravo njezin četvrti brat koji je ubijen u Srebrenici 1995. godine.

'Trojicu sam ranije pokopala. A pokopala sam i i muža i dva sina', ispričala je Mujić sažetak svoje obiteljske tragedije.

Njezini sinovi, koji su također ubijeni u srpnju 1995. godine, imali su 18 odnosno 20 godina, a potraga za njihovim posmrtnim ostacima po masovnim grobnicama trajala je godinama.

'Svugdje su ih tražili. Gledam u one njihove grobove i mislim da su tamo sve njihove kosti. Ali dragi Allah zna najbolje', kaže Mujić.

Ona je iz Srebrenice evakuirana 1994. godine zajedno s ranjenom kćeri i tada je posljendnji put vidjela žive muške članove svoje obitelji.

Konačna presuda: Nizozemska kriva za smrt trojice Srebreničana!

Danas živi u Sarajevu, a ostatke potpuno srušene kuće u srebreničkom naselju Slatina koji su, kako kaže, odavno zarasli u korov, obilazi iako je izgubila nadu da će ikada obnoviti svoj dom jer za to nema ni snage ni novaca.

'Pravde nema niti će je biti', smatra ova žena, pojašnjavajući kako tome nisu pomogla ni sva dosadašnja suđenja ni presude odgovornima za srebrenički genocid.

Uz Srebreničane i Sarajlije koji su u srijedu ispratili posmrtne ostatke ubijenih bio je i Naser Orić, ratni zapovjednik Armije BiH u Srebrenici, koji smatra kako nitko tko nije izravno doživio ono što se zbivalo u srpnju 1995. godine to ne može ni razumjeti.

Podsjećanje na tragediju od prije devetnaest godina doživljava kao opomenu da se takvo što više nikada ne smije dopustiti.

Masovni ukop 409 novoidentificiranih žrtava: Pokopana i najmlađa žrtva genocida, novorođenče Fatima

'Jednom rječju: ne ponovilo se. S druge strane, ovo je dobra poruka svima nama koji živimo u ovoj državi da pokušamo naći rješenje za mir i suživot', kazao je Orić novinarima.

Središnja komemoracija u povodu 19. obljetnice genocida u Srebrenici bit će upriličena u petak u Potočarima, gdje će biti obavljen pokop 175 identificiranih žrtava.

Od 2003. godine kada je otovren memorijalni kompleks u Srebrenici ondje je do sada pokopano 6.066 žrtava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene